vrijdag 26 augustus 2016

Israeli's schieten man dood bij Silwad, gewonden bij razzia in kamp bij Bethlehem

Iyad Hamed
Israelische militairen hebben vrijdagmorgen bij Silwad, in de buurt van Ramallah, de 38 jarige Iyad Hamed doodgeschoten. Over de toedracht doen op dit moment twee versies de ronde. Een versie, van het leger,  zegt dat hij kwam toehollen op soldaten en daarom werd doodgeschoten. Een andere, afkomstig van getuigen, zegt dat hij in een auto zat. Volgens Israelische kranten zou hij hebben geschoten. Iyad lijkt alleen ongewapend te zijn geweest. Er was ook niemand gewond. Hij was vader van drie kinderen.

In het kamp Duheishe bij Betlehem werden vrijdag twee jongeren met scherpe munitie in hun benen geschoten.
Dat gebeurde tijdens een actie van het leger om iemand op te pakken. De militairen bestormden het huis van Muhammed al Seifi, die gevangen zit, en sloten zijn moeder en zuster op in een kamer om zijn jongere broer Naba te pressen zichzelf aan te geven. Ook bliezen ze de deur op van het Ibdaa Culturele Centrum aan de ingang van het kamp om soldaten op het dak te kunnen plaatsen, die vervolgens protesterende jongeren in hun benen schoten.
Het legeroptreden valt samen met een bekendmaking van de organisatie Badil dat een Israelische legercommandant heeft gedreigd ''alle jongeren van Duheishe invalide te maken''. De commandant is alleen bekend bij een schuilnaam. Badil voegde eraan toe dat dit jaar alleen al zo'n 30 jongeren in het kamp in hun benen zijn geschoten. Het Israelische leger heeft trouwens helemaal niets te zoeken in het kamp. Het ligt onder de Oslo Akkoorden in ''Area A'', het gebied waar de Palestijnse Autoriteit de zeggenschap over heeft.
Jongeren met schotwonden in hun benen. (Foto Badil)

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...