zondag 14 april 2019

B'tselem: 'Kolonisten executeerden Mohammed Abdel-Fatah, het leger vernietigde het bewijs'

De kolonist Joshua Sherman die Mohammed Abdel-Fatah heeft doodgeschoten legt een verklaring af.

Op 3 april schreef ik dat een kolonist uit de nederzetting Eilon Moreh, een zekere Joshua Sherman,  een man had doodgeschoten bij de plaats Beita ten zuiden van Nablus. De man was chauffeur van een kleine vrachtauto.Volgens de Israelische pers had hij geprobeerd de kolonist aan te vallen met een mes. Volgens de Palestijne pers echter, die ik ook citeerde, was er een onenigheid geweest omdat de kolonist hem de weg versperde met zijn auto en had kolonist hem doodgeschoten. Dat hij een aanval wilde plegen met een mes werd met klem ontkend. De vrachtautochauffeur was de 23-jarige Mohammed Abdel-Fatah uit een dorp bij Salfit. Hij was getrouwd en vader van een dochtertje. Er was een tweede schutter bij betrokken, en ook werd een tweede Palestijn gewond.
 Naar vandaag, zondag, blijkt heeft de mensenrechtenorganisatie B'Tselem de zaak onderzocht. En uit hun rapport blijkt dat beide versies onjuist waren. Mohammed Abdel-Fatah wilde geen aanval plegen. Er was ook geen sprake van dat hem de weg was versperd. Hij had zijn auto neergezet en gooide stenen naar passerende auto's met Israelische nummerplaten. De derde steen trof een auto en uit deze auto, die van Sherman, werd daarna op hem geschoten. De schutter stapte daarop uit en loste nog een paar schoten op de gewonde Mohammed Abdel-Fatah, die intussen geknield zat tussen een aantal vuilcontainers, de plek van waaruit hij de stenen had gegooid. Een tweede Israeli stapte eveneens uit zijn auto en schoot ook op Abdel-Fattah, die op dat moment intussen gewond op de grond lag.

Abdel-Fatah met zijn dochterje
Hij overleed later in het Israelische Beilinson-ziekenhuis. Een tweede man, die dichtbij in een winkel stond, werd door één van de afgevuurde kogels getroffen in de buik. Hij kwam in het Rafidieh ziekenhuis in Nablus terecht en overleefde het.
B'tselem meldt dat kort nadat de schoten waren afgevuurd jeeps met Israelische militairen arriveerden. De soldaten gebruikten stungranaten om de menigte die zich intussen had  verzameld te verspreiden. Vervolgens werden in een aantal winkels in de buurt van de schietpartij de veiligheidscamera's onderzocht. In één winkel werd de video-camera meegenomen en later weer teruggebracht. Het ding werd afgespeeld, twee soldaten namen het beeld van het beeldscherm op met hun mobiele telefoons,  daarna werd de video gewist.  
B'tselem concludeert dat het doodschieten van Abdel-Fatah nergens door werd gerechtvaardigd. Hij lag al gewond, geknield tussen de containers en was dus in geen enkele zin een bedreiging toen er nog meerder schoten op hem werden gelost. De Israelische militairen hebben dit feit volstrekt buiten beschouwing gelaten. En niet alleen dat, zij hebben ook het bewijsmateriaal laten verdwijnen in de vorm van beelden die de moorden hadden vastgelegd. Tegen de kolonist, die overigens ook campagneleider was van de partij Nieuw Rechts van  Naftali Bennet en Ayelet Shaked, en de chauffeur die met hem de schoten loste, is geen enkele actie ondernomen. De kans is daarmee groot dat ook deze moord onbestraft blijft.
Een Israelische kolonist uit de nederzetting Eilon Moreh bij Nablus heeft woensdag een Palestijnse chauffeur van een kleine vrachtwagen (met een Israelische gele nummerplaat) doodgeschoten bij de rotonde bij de plaats Beita, ten zuiden van Nablus. Een andere Palestijn, Khaled Rawajba, raakte gewond.


8 opmerkingen:

Gennadi zei

'Mohammed Abdel-Fatah wilde geen aanval plegen... Hij had zijn auto neergezet en gooide stenen naar passerende auto's met Israelische nummerplaten.'

Is gooien met de stenen dan geen aanval? En hoe zit het nu met zo betrouwbare Arabische ooggetuigen? Hun verhaal is, zoals meestal, volledig verzonnen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Wat de Arabische ooggetuigen terecht tegenspraken was dat hij een aanval wilde plegen met een mes. Op de foto's van zijn lichaam was ook helemaal geen mes te zien. De rest van hun verhaal was blijkbaar onjuist. Dat jij blijkbaar vindt dat iemand die stenen gooit het verdient om te worden doodgeschote, komt voor jouw rekening. Net als het feit dat je blijkbaar denkt dat B'tselem dingen verzint.

Gennadi zei

De rest van hun verhaal was blijkbaar onjuist.

Onjuist? Weet jij het verschil tussen onjuist en verzonnen? Over wel of geen mes kan jij nog twijfelen maar positie van de auto is goed te zien.
En ja, ik zie weinig tot geen verschil tussen de moordaanslag met de mes of met de steen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Wacht even, over wie hebben we het hier als er het woord ''verzonnen'' moet vallen? Volgens mij vertelde het leger dat Abdel-Fatah wilde aanvallen met een mes? Terwijl er niet eens een mes was? Dat was dus duidelijk verzonnen, om niet te zeggen spijkerhard gelogen. Over de positie van die auto op de foto is mijns inziens niet zo veel te zeggen, dan moet je meer zien, of ter plekke zijn. En in de versies van de Palestijnse getuigen en wat er werkelijk gebeurde is niet zo heel veel verschil. Ze ontkenden dat Abdel Fatah wilde aanvallen en hadden het over een geschil in het verkeer. Ze hadden kennelijk niet gezien dat Abdel-Fatah stenen had gegooid.
Als jij gooien met stenen een moordaanslag noemt, waarom wordt die jongen, die kolonist, die een soort rotsbvlok door een voorruit gooide en de 47-jarige moeder van vier kinderen Aisha al-Rabi doodde, dan aangeklaagd wegens ''doodslag''? ( https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2019/01/israel-stelt-16-jarige-kolonist-in.html#more ) En is er niet een verschil tussen stenen naar auto's gooien en een rotsblok door de voorruit gooien? Is het trouwens niet gewoon legaal dat een bezette Palestijn zich verzet tegen zijn gewapende bezetters, de kolonisten? Zelfs al is het misschien wel stom?

Gennadi zei

Dat is toch een quote van jouw eigen link http://english.wafa.ps/page.aspx?id=WOpVcGa109000464078aWOpVcG

However, WITNESSES denied Israeli claims and explained that the Israeli settler, identified as Joshua Sherman from the illegal settlement of Elon Moreh, northeast of Nablus, blocked the road with his vehicle, preventing Abed al-Fattah from crossing the road and opening fire at him.

Zij zagen dus WEL dat de auto in de weg stond maar zagen NIET dat de man me de stenen stond te gooien? Geloof jij dat zelf? Natuurlijk niet maar jij durft niet te erkennen dat jouw geliefde arabieren simpelweg liegen.


Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Het kan zijn dat ''mijn geliefde Arabieren'' hebben gelogen, het kan zijn dat ze iets niet gezien hebben, maar wat zeker is dat jouw geliefde Israelische leger gelogen heeft. En niet voor het eerst.

Gennadi zei

De laatste is helemaal niet zeker. Iemand die met de stenen gooit kan net zo makkelijk een mes (of iets wat op de mes lijkt) of een bomgordel dragen. De laatste (de bomgordel) is eigenlijk de voornaamste reden waarom mensen een zekere voor onzekere nemen en schieten de dader dood. En ja, ik steun Israel en ik vind Tsahal een van beste leger in de wereld. Chag Pesach Sameach.

Abu Pessoptimist zei

Gebnnadi,
Die verklaring van het leger is natuurlijk verzonnen door de kranten. En dat het leger bewijsmateriaal uitwiste is natuurlijk verzonnen door B'tselem. Israel boven alles. Hag Pesah Sameah.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...