Israel, en mensen die aan Israelische hasbara (propaganda) doen. zoals in Nederland bijvoorbeeld het CIDI of het NIW, plegen vaak te zeggen dat de ''heilige plaatsen in Jeruzalem voor iedereen toegankelijk zijn sinds Israel ze in 1967 in bezit heeft genomen''. Maar dat is dus flauwe kul. Laat niemand dat gedachteloos de hasbaristen nazeggen.
Christenen in Gaza kregen dit jaar 0 pasjes om Jeruzalem te bezoeken op Palmzondag of met Pasen. En de Westoever is gedurende het joodse Paasfeest (Pesah) gedurende negen dagen totaal afgesloten, de checkpoints zijn dicht, behalve voor humanitaire noodsituaties.
In Jeruzalem zijn er uiteraard veel christelijke bezoekers uit andere delen van de wereld die de Heilig Grafkerk met Pasen bezoeken. Maar Palestijnse christenen zijn daar overwegend niet bij. De enigen die erheen kunnen zijn de 123.000 die wonen in Israel. Maar de 50.000 christenen van de bezette gebieden zijn er dus van uitgesloten, evenals verreweg het grootste deel van 400.000 Palestijnse christenen die over de wereld zijn verspreid.
In Gaza werden dit jaar wel 200 pasjes vertrekt,. Maar die gingen alleen naar mensen boven de 55 jaar en ze waren niet bestemd voor een bezoek aan Jeruzalem. Het waren vergunningen om door Israel via de Allenby-brug naar Jordanië te reizen. Volgens het Bureau voor de Statistiek van de Palestijnse Autoriteit wonen er ongeveer 1.138 Palestijnse christenen in Gaza. De meesten in Gaza-stad en velen van hen hebben familie op de Westoever. Maar familiebezoek was er dus ook niet bij.
Het kleine aantal vergunningen vertoont ook een dalende tendens. In 2018 gaf het Israelische leger nog 500 pasjes af, voor mensen boven de 55. Voor Kerstmis 2018 waren dat 590 vergunningen (zonder leeftijdsgrens). En in 2017 waren het nog 700 pasjes voor zowel Kerst als Pasen. Het bureau van de Israelische premier gaf desgevraagd ''veiligheidsredenen'' als de reden voor de vermindering. Maar dat is natuurlijk kul. Er er is geen enkele reden te bedenken waarom de veiligheidssituatie in 2019 anders zou zijn dan bijvoorbeeld in 2017. Een veel meer voor de hand liggende reden lijkt de Israelische tendens te zijn om Gaza en de Westoever langzamerhand steeds meer volledig van elkaar te scheiden. (Een klien deel van de Palestijnse christenen is overigens Grieks-orthodox, wat wil zeggen dat zij dit jaar Pasen pas vieren op 28 april).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten