dinsdag 30 april 2019

Israel draait uitbreiding visserij-zone bij Gaza alweer terug

De Israelische autoriteiten zijn woensdag abrupt teruggekomen op een toezegging dat de zone voor de kust van de Gazastrook waarin mag worden gevist, zou worden uitgebreid tot 15 mijl. Met onmiddellijke ingang is het nu ineens weer zes mijl. Dat heeft het hoofd van de Unie van Palestijnse Vissers in Gaza, Zakariya Bakr, gemeld. 
De uitbreiding werd op 1 april bekend gemaakt. Zij hoorde bij de bestandsovereenkomst die toen met behulp van Egyptische bemiddeling was bereikt tussen Hamas en de Israeli's. De limiet waartoe Israel zich volgens de Oslo-Akkoorden heeft verplicht is overigens niet 15, maar 20 mijl. Die overeenkomst is nooit toegepast. 
De Israelische maatregel om terug te gaan naar zes mijl kwam nadat het Israelische leger de beschuldiging had geuit dat de Islamitische Jihad een raket op zee had afgevuurd die in zee terecht kwam, overigens wel in internationale wateren. Islamitische Jihad ontkende dat het een raket had afgeschoten. 

Zakariya Badr zei tegen al-Jazeera dat ''de beslissing geen verrassing was''. Volgens hem kwam ''de bezetting'' altijd terug op overeenkomsten die te maken hebben met de vissers in Gaza. Hij voegde eraan toe dat de Israelische marineschepen vissers terugdreven en de netten die zij niet meer konden binnenhalen, weghaalden en vernietigden. Eén visser raakte aan de rug gewond door een zogenoemde ''rubber kogel''. Hij kwam terecht in het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.
Al-Jazeera sprak de visser Omar Mounir wiens boot met 50 anderen op een afstand van 11 mijl uit de kust aan het vissen was, toen de Israeli's de schepen begonnen terug te drijven.''Ze vuurden waterkanonnen af, waardoor een aantal boten onklaar raakten en zelfs een paar kleinere boten zonken,'' aldus Mounir. ''Ze riepen dat de limiet was teruggebracht naar zes mijl en ze dwongen ons rechtsomkeert te maken en naar de kust terug te keren. We hadden geen tijd onze netten binnen te halen.'' Die werden vervolgens volgens Mounir allemaal vernield door de Israelische marine.


Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...