maandag 1 april 2019

Arabische top keurde besluiten Trump af en geeft (financiële) steun aan PLO

(Foto Ma'an News)

De top van de Arabische Liga is zondag afgesloten in Tunis met een veroordeling van de besluiten van de Amerikaanse president Trump aangaande de Golan en Jeruzalem en het hernieuwen van steun aan het Arabische vredesplan dat erkenning aanbiedt aan Israel in ruil voor terugtrekking uit bezet gebied.
  “Wij, de leiders van de Arabische landen die in Tunis verzameld zijn, verwerpen en veroordelen de beslissing van de Verenigde Staten om de soevereiniteit te erkennen van Israel over de Golan,"aldus de slotverklaring. Secretaris-generaal van de Liga Ahmed Aboul Gheit zei dat de Liga een ontwerp verklaring zal aanbieden aan de VN-Veiligheidsraad en een opinie zal vragen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
De landen van de Liga verklaarden verder dat de erkenning door Amerika van Jeruzalem als hoofdstad van Israel illegaal is, evenals alle eenzijdige maatregelen die zijn genomen door Israel. In hun slotcommuniqué onderschreven de landen opnieuw hun vredesplan uit 2002 dat Israel erkenning aanbiedt in ruil voor terugtrekking uit alle bezette gebieden. Opmerkelijk was verder dat de Liga samenwerking met het niet-Arabische Iran aanbood, in ruil voor niet-inmenging in elkaars aangelegenheden. Syrië was afwezig, naar verluidt was er nog geen consensus over het opnieuw toelaten van het regime-Assad, ook Sudan en Algerije, twee landen waar crisis heerst, waren afwezig. 
Wat de Palestijnen betreft werd ook een besluit genomen om de Palestijnse Autoriteit (PA) financieel bij te staan, onder meer door een ''financieel veiligheidsnet'' in te stellen. Dat is bedoeld om Amerikaanse schrappen van de hulpverlening te boven te komen, evenals het recente Israelische besluit om gelden in te houden van de belastingopbrengst aan de PA, die volgens Jeruzalem worden betaald aan ''terroristen''. In het geval van de Israelische ''korting'' gaat het om een bedrag van 138 miljoen dollar dat de PLO betaalt aan gewonden, mensen in de gevangenis en familieleden van Palestijnen die zijn gedood in confrontaties met Israel.
Hanan Ashrawi, een lid van de Uitvoerende Raad (het PLO-hoofdbestuur) bedankte maandag de Liga voor haar hulp om de Israelische chantage te helpen te weerstaan. Ook dankte zij de Liga voor haar beslissingen aangaande de Golan en Jeruzalem. De Palestijnse Autoriteit maakte intussen bekend dat Palestijnse ambtenaren voor de tweede keer deze maand ongeveer 50% zullen worden gekort op hun salarissen wegens het feit dat Israel delen inhoudt van de belastingopbrengst. De PA heeft besloten dat - omdat de korting onwettig is - zij het hele bedrag aan belastingopbrengst zal blijven weigeren.zolang Israel de inhoudingen handhaaft. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...