woensdag 10 april 2019

Airbnb komt terug op besluit adressen in de nederzettingen op de Westoever te schrappen

Airbnb zal uiteindelijk toch niet de adressen in nederzettingen op de bezette westelijke Jordaanoever van zijn lijst verwijderen. Het gaat om ongeveer 200 adressen. In november 2018 maakte de organisatie bekend dat te zullen doen, omdat het de nederzettingen in strijd met het internationale recht zijn gebouwd op gestolen grond.
 Airbnb komt daar  nu op terug. Dat gebeurde in het kader van een overeenkomst die maandag werd gesloten met een tiental Amerikaanse eigenaars van onroerend goed in Israelische nederzettingen. Zij hadden samen met de rechtse, door de Israelische regering gesteunde ''Lawfare organisatie'' Shurat haDin een rechtszaak tegen Airbnb aangespannen in de VS. De basis voor hun klacht was de '' Fair Housing Act'', een wet die discriminatie van minderheden in de VS moet tegengaan. Aibnb is gevestigd in de Verenigde Staten. Nitsana Darshan-Leitner, advocate en directeur van Shurat Hadin, zei in een  verklaring dat het schrappen van de adressen in de nederzettingen neerkwam op ''discriminatie van joden'' en dat discriminatie op basis van religie ''nooit de oplossing was''.
Airbnb, dat een week na zijn beslissing om de adressen van de lijst te halen was aangeklaagd en ook nooit daadwerkelijk de namen van de lijst heeft gehaald, maakte bekend dat het nu de opbrengst van de adressen op de Westoever zal gaan doneren aan een nog nader te bepalen goed doel.
Het zal dezelfde politiek gaan toepassen in Abchazië en Zuid-Ossetië, omstreden gebieden grenzend aan Georgië. De organisatie maakte bekend nooit BDS te hebben gesteund en nooit Israel te hebben geboycot.
De beslissing van Airbnb is uiteraard discriminerend ten op opzichte van de Palestijnen op wier land de nederzettingen illegaal zijn gevestigd. Er zijn echter (nog) geen organisaties in de VS die daarover een juridische zaak zijn begonnen.

Geen opmerkingen:

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...