woensdag 3 april 2019

Israelische kolonist schiet Palestijn dood tijdens ruzie in het verkeer en verwondt een tweede

 De gewonde Khaled Rawajba, de . Foto al-Quds

Een Israelische kolonist uit de nederzetting Eilon Moreh bij Nablus heeft woensdag een Palestijnse chauffeur van een kleine vrachtwagen (met een Israelische gele nummerplaat) doodgeschoten bij de rotonde bij de plaats Beita, ten zuiden van Nablus. Een andere Palestijn, Khaled Rawajba, raakte gewond.
Volgens de Israelische kranten zou de doodgeschoten man een aanval hebben willen plegen met een mes. Wat de andere man ermee te maken had maakten de kranten niet duidelijk.
Palestijnse bronnen, als het persbureau Wafa en al-Quds dot com, geven echter een totaal andere lezing. Dat de chauffeur zou hebben willen aanvallen met een mes werd door ooggetuigen ter plekke met klem ontkend. Volgens al-Quds was de settler, geïdentificeerd als Joshua Sherman met zijn auto met de chauffeur van het vrachtauto'tje verwikkeld in een strijd om wie het eerste door kon rijden. Volgens Wafa zette Sherman zijn auto zodanig neer dat de Palestijn er niet door kon. Vervolgens schoot hij hem dood. Waarschijnlijk gebeurde dat toen de man uit zijn vrachtauto kwam om te protesteren. In de versie van Sherman schoot hij namelijk toen de chauffeur het portier van Shermans auto wilde openen. Een tweede voorbijganger schoot volgens de Israelische kranten ook op de chauffeur.
De chauffeur werd door een Israelische ambulance naar een Israelisch ziekenhuis gereden, waar hij dood werd verklaard. Hij werd later geïdentificeerd als de 23-jarige Mohamed Abdel Fattah uit Salfit. De neergeschoten tweede man werd naar het Rafidieh ziekenhuis In Nablus vervoerd, waar werd geconstateerd dat hij in zijn rechter zij was geschoten. Zijn toestand is ''stabiel''. Volgens al-Quds was de reden dat ook hij werd neergeschoten dat hij dichtbij de kolonist stond.
Het is zeker niet de eerste keer dat een Palestijn wordt doodgeschoten op een valse beschuldiging dat hij een aanval uitvoerde. Het komt echter niet vaak voor dat iemand, in dit geval de kolonist Sherman, die - dat zij terzijde vermeld, de verkiezingscampagne leidt van de partij Nieuw Rechts van Naftali Bennet en Ayelet Shaket - zelf iemand aanvalt en vervolgens het slachtoffer de schuld geeft. Hij zal er echter wel mee wegkomen. Onderzoeken van de Israeli's stellen in dit soort gevallen niets voor. Mohamed Abdel Fattah was het 18e slachtoffer op de Westoever van dit jaar. Het betkent dat de Israeli's in 2019 ongeveer eens per week een Palestijn doodden op de Westoever.
Kolonist Sherman geeft zijn versie cvan het verhaal. (Foto YNet)

2 opmerkingen:

Meir zei

Arabier rukt portier open van auto om inzittende te vermoorden, loopt fout af voor jihadist en zie, journalist Hijmans weet wat er gebeurde, zag dit op ruim 4500 km afstand en bovendien, Arabische getuigen bevestigden Hijmans waarneming.
Wat een jodenstreek om een jihadist te willen betichten van poging tot moord. Moet niet gekker worden.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
De Arabier (ik prefereer Palestijn, want niet alle Arabieren zijn hetzelfde, het is zoiets als ''Europeaan") rukt portier open en wordt doodgeschoten. Hij zou een aanval met een mes hebben willen plegen, maar op de foto van zijn (bijna) dode lichaam is geen mes te zien. Alleen de Joodse moordenaar houdt vol dat de Palestijn wilde aanvallen. Alle Palestijnse omstanders verklaren echter dat hij geen aanval wilde plegen, maar niet door kon rijden omdat de Israeli hem de weg versperde.

Ik ben altijd blij met dit soort reacties als de uwe, Meir. Het geeft me de gelegenheid nog eens te wijzen op de racistische gewoonte van de Israelische autoriteiten om volstrekt geen aandacht te schenken aan Palestijnse getuigenissen. De Israelische autoriteiten gaan er namelijk vanuit dat Palestijnen altijd liegen. Onnodig te zeggen dat dit dus de Israeli's volop de mogelijkheid biedt om zelf te l zoveel als ze willen te liegen. Ze maken daar vaak en dankbaar gebruik van. Alleen als er video-opnamen zijn vallen ze wel eens door de mand, maar ook dan niet eens altijd.

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...