vrijdag 19 april 2019

Israel verwoest twee appartementen van familie van verkrachter en moordenaar

Arafat Irfaiya
Israelische militairen hebben vrijdagmorgen twee appartementen verwoest van familieleden van de 29-jarige Arafat Irfaiya in Hebron. Irfaiya zit gevangen en moet nog veroordeeld worden voor de verkrachting en moord op het 19-jarige meisje Ori Anspacher, de dochter van een rabbijn uit de nederzetting Teqoa.
De familie Irfaiya had een beroep aangetekend tegen de aangekondigde sloop, maar dat werd vorige week door een Israelische rechter verworpen. Soldaten omringden vrijdagmorgen de wijk  al-Jami'ah in Hebron. De familie Irfaiya werd naar buiten  gesleurd en vervolgens werden twee appartementen, op de tweede en de vierde verdieping van een gebouw van vijf verdiepingen door zware machines vernield en onbewoonbaar gemaakt. Er braken uiteraard rellen uit en de soldaten schoten op jongeren, maar er waren geen berichten van verwondingen.
Irfaiya's misdaad wordt door Isael behandeld als een ''daad met een nationalistisch motief'', wat zoveel wil zeggen als dat hij het deed voor de Palestijnse zaak. Zijn familie, en alle Palestijnse organisaties hebben er echter afstand van genomen.
De krant Haaretz citeerde in februari Qadura Fares van de ''Club van Gevangenen'' die zei dat de familie geen verzoek heeft ingediend om een advocaat te sturen. Hij zei dat als zo'n  verzoek zou binnenkomen dat zou worden beoordeeld, maar als zou blijken dat hij het meisje inderdaad had verkracht, de advocaat niet zou worden betaald.
Haaretz citeerde ook een hoge functionaris van al-Fatah die zei dat hij en zijn collega's de daad veroordelen en de Palestijnse Autoriteit hebben gevraagd om Irfaiya niet de gebruikelijke vergoeding voor gevangenen toe te kennen of zijn advocaat te betalen. “Zelfs als er geen verkrachting had plaatsgevonden is de daad volstrekt onaanvaardbaar voor ons, aldus deze man. ''Het meisjes was geen soldaat en het gebeurde niet in oorlogstijd. Als daar [in dat bos] een Arabisch meisje was gewees had hij hetzelfde gedaan. Er was niets nationalistisch aan wat hij heeft gedaan.''
Overigens pas hierbij nog de opmerking dat het verwoesten van huizen van familieleden van daders (al of niet veroordeeld) in strijd is met het internationale recht, Dat verbiedt ''collectieve straffen'', dat wuil zeggen straffen die anderen treffen dan de directe dader.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...