dinsdag 16 april 2019

Vrede Nu: Israel keurde plannen goed voor tenminste 4.615 huizen in de nederzettingen

 De geplande loopbrug over Palestijns land in Beitar Illit (Illustr. Vrede Nu)

(Vrede Nu publiceerde dit op 7 April)
De Hogere Planningcommissie van het Israelische ''Burgerbestuur'' (de wonderlijke naam voor het militaire bewind van de Westoever) heeft op haar bijeenkomst op donderdag 4 april 28 plannen goedgekeurd voor de bouw van tenminste 3,659 nieuwe huizen. Van vijf van deze plannen kan Vrede Nu niet de exacte cijfers achterhalen, omdat van 339 door de commissie opgevoerde nieuwe huizen niet vaststaat of ze niet al een keer eerder waren goedgekeurd.
Behalve deze plannen werd een plan goedgekeurd voor een nieuwe nederzetting, Harsha. Dat was tot nu toe een zogenoemde ''illegale outpost''. Er staan 720 huizen die nu wettig zijn verklaard (voor de Israelische wet, dan). Daaraan voorafgaand had de Procureur-generaal de onteigening van land goedgekeurd voor een speciale weg naar de nederzetting toe.
In weer een ander plan werd eveneens land onteigend.
Dat was voor een loopbrug van 370 meter lang van de ene kant van de nederzetting Beitar Illit naar een ander gedeelte. De brug gaat over Palestijns land. De procureur-generaal keurde ook deze onteigening goed. Het verkort de wandeling van bewoners van Beitar-Illit die van de ene naar de andere kant willen lopen op aanzienlijke wijze.
Dan werd ook nog een plan goedgekeurd voor de legalisatie van de tot dusver illegale bouw in de nederzetting Sde Bar ten oosten van Bethlehem. Sde Bar is een kortgeleden gelegaliseerde ex-outpost.
Ten behoeve van uitbreiding van de nederzetting Alon, vlakbij het nog te slopen Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar, werd een plan voor 289 nieuwe huizen goedgekeurd. En het ministerie van Huisvesting kwam met 13 tenders voor de bouw van 956 nieuwe huizen en commerciële complexen. Een aantal daarvan betreft overigens bouwplannen die al in eerdere tenders werden opgevoerd die geen koper vonden.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...