zaterdag 13 april 2019

VS weigeren op voorspraak van Israel de toegang aan Omar Barghouti

(Foto Mondoweiss)

Israel heeft in het verleden vaak mensen de toegang geweigerd die her ervan verdacht iets te maken te hebben met BDS (Boycot Divestment and Sanctions), of die geacht werden te pro-Palestijns te zijn. Onder hen waren bijvoorbeeld leden van de joodse organisatie Jewish Voice for Peace. Maar nu is een nieuwe tactische stap gezet door de Amerikanen te vragen één van de leiders van de BDS-beweging de toegang tot Amerika te weigeren.
Op 10 april werd Omar Barghouti, één van de oprichters van de BDS-beweging en een belangrijke verdediger van de Palestijnse mensenrechten de toegang tot de VS geweigerd. Barghouti was in het bezit van een visum voor de VS dat geldig was tot 2021, maar toen hij op het vliegveld Ben Gurion in Israel in een vliegtuig naar de VS wilde stappen werd hem verteld dat de Amerikaanse immigratie-autoriteiten hem hadden geweigerd en dat hij daarom het vliegtuig niet in mocht. 
Barghouti zou in de VS diverse spreekbeurten vervullen en ontmoetingen hebben met politici en journalisten. Hij zou mogelijk leden van het Amerikaanse Congres ontmoeten, waar nog steeds anti-BDS-wetgeving ter discussie staat. Bovendien zou hij de bruiloft bijwonen van zijn dochter.
Barghouti gaf als commentaar dat ''supporters van Israels apartheid in de VS hun uiterste best doen om parlementariërs, media en verschillende soorten publiek aan de universiteit van New York en Harvard, Uncle Bobbie's boekwinkel in Philadelphia en de Tzedek synagoge in Chicago het recht te ontzeggen om uit de eerste hand te luisteren naar een Palestijnse mensenrechtenverdediger die vertelt over de Israelische misdaden tegen ons volk. Maar mijn discussie met Peter Beinart aan de Universiteit van New York in Washington ging gewoon door en ook de andere bijeenkomsten zullen plaatsvinden, alleen ziet het publiek me dan op het scherm in plaats van in persoon.'' Hij voegde er echter aan toe dat het hem wel erg dwarszat dat hij niet bij het huwelijk van zijn dochter zal kunnen zijn.
Barghouti is geen Israeli en heeft er een verblijfsvergunning, Hij reist op een reisdocument dat Israel begin dit jaar weigerde te vernieuwen. Na tussenkomst van Amnesty International kwam dat echter toch voor elkaar. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...