woensdag 24 april 2019

Israel blaast huis op van vermoedelijke aanslagpleger

(Foto Shehab News)
Israelische strijdkrachten hebben woensdag het huis opgeblazen van de familie Abu Laila in het dorp  Az-Zawiya, ten westen van Salfit. Een correspondent van het persbureau WAFA zei dat een grote hoeveelheid soldaten het dorp bezette en het huis van twee verdiepingen van de familie binnenviel. De familie werd naar buiten gedreven, evenals trouwens een 50-tal andere families van huizen naast het hunne. Daarna werd het huis opgeblazen. Verschillende andere huizen werden daarbij beschadigd. Ook braken rellen uit, maar daarbij vielen geen gewonden.
Omar Abu Laila, de 19-jarige zoon van de familie, wordt ervan verdacht op 17 maart een soldaat te hebben gedood en twee andere mensen te hebben verwond, van wie er één, een rabbijn uit de nederzetting Eli, een dag later overleed. Omar werd zelf enkele dagen later tijdens een legeroperatie vermoord in een leeg huis, waarin hij werd ingesloten en waarop onder meer raketten werden afgevuurd. Volgens het leger zou hij hebben teruggeschoten toen werd gepoogd hem te arresteren,. In feite is dit echter een standaardprocedure, die de ''pressure cooker'' wordt genoemd, waarbij de would be arrestant altijd het leven laat. Omar's lichaam is niet vrijgegeven. 
Het vernielen van een huis van familieleden van (vermoedelijke) plegers van aanslagen is illegaal. Het wordt onder het internationale recht omschreven als een verboden ''collectieve straf''. Israel voert de straf niettemin regelmatig uit. Een week geleden vernielde Israel ook al voor de tweede keer een huis van de familie Barghouthi in  Kobar bij Ramallah, van wie twee zoons eveneens aanslagen hebben gepleegd en door het leger uit de weg werden geruimd.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...