woensdag 20 maart 2019

Israelische leger doodt drie Palestijnen onder wie vermoedelijke dader aanslag

Omar Abu Laila
Israelische troepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag drie jonge Palestijnen gedood. Eén van de drie was een 19-jarige jongen die ervan werd verdacht de dader te zijn van een aanslag, zondag,waarbij twee mensen werden gedood en een derde ernstig werd gewond. De twee doden waren een soldaat en een rabbijn,.een kolonist uit de nederzetting Eli. De gewonde wars eveneens een soldaat.
 De twee anderen die door de Israeli's werden gedood waren twee jonge mannen van 20 en 21 jaar. Zij werden doodgeschoten in een auto tijdens onlusten in Nablus, die uitbraken toen daar een grote groep Joden onder militaire begeleiding  een bezoek bracht aan ''Joseph's tombe'', aan de buitenrand van de stad.
De vermoedelijke dader van de schietpartij van zondag, Omar Abu Laila, werd zoals vaker in dit soort gevallen, door de Israeli's vermoord via de zogenoemde ''pressure cooker methode''. Shehab News maakt duidelijk dat dorpelingen in het dorp Abwein bij Ramallah in het holst van de nacht verdachte, neutrale groente-auto's signaleerden, waaruit speciale eenheden kwamen.
Vervolgens arriveerde een grote groep militairen met zo'n 40 voertuigen, die twee verlaten huizen omsingelden, de elektriciteit in het dorp ontkoppelden en via luidsprekers de 19-jarige Omar Abu Laila sommeerden naar buiten te komen. De gang van zaken in zo'n geval is dat de verdachte wordt doodgeschoten als hij naar buiten komt. Meestal breekt dus in zo'n geval een vuurgevecht uit. Waarna de Israelische, en ook de Nederlandse, pers meldt dat de verdachte is doodgeschoten omdat hij het vuur opende. Zo ook hier. Het 'vuurgevecht' werd beslist doordat de militaire eenheden één (of meer) anti-tankraketten afvuurden op het huis waar Abu Laila zich bevond, zodat zij daarna zijn dood bekend konden maken. Rechtspraak op zijn Israelisch.
Abu Laila's schuld aan de aanslag zal op deze manier nooit meer nooit bewezen worden. Het huis van zijn familie zal desondanks binnenkort worden verwoest. Tijdens de operatie braken ook gevechten uit van de plaatselijke bewoners met de militairen,. Daarbij raakten negen mensen gewond,. van wie twee door scherpe munitie en één door een ''rubberkogel''.
Ziyad Nuri (l.) en Raed Hamdan (Foto's Shehab News)
De twee andere jongeren, Raed Hamdan, 21, and Ziyad Nuri, 20, die werden gedood, weerden doodgeschoten door militairen die een konvooi begeleidden van meerdere bussen waarmee enkele honderden Israeli's een nachtelijk bezoek brachten aan de tombe van Joseph, een bedevaartsplek aan de buitenrand van de stad Nablus. De tombe ligt pal naast het vluchtelingenkamp Balata en meestal breken bij dit soort bezoeken van grote aantallen Joden en soldaten, waarbij de omgeving wordt schoongeveegd en afgesloten,  clashes uit. Ook ditmaal. De twee doodgeschoten jongeren zaten in een auto van waaruit volgens de militairen ''explosieven'' naar de soldaten werden gegooid. Wat voor explosieven werd niet duidelijk gemaakt. Mogelijk was het vuurwerk. De militairen openden onmiddellijk het vuur op de auto. Een ambulance die de twee inzittenden wilden helpen, werd eveneens onder vuur genomen. 
De twee jongens werden later dood verklaard. Behalve de twee dode jongens waren er ook 12 gewonden, onder wie iemand die een scherf van munitie in een oog kreeg. Hij werd naar het Rafidiya ziekenhuis gebracht. In Nablus is een algemene staking afgekondigd ten teken van rouw om de twee doden.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...