donderdag 7 maart 2019

Israel sloopt huizen, onder meer van 'verdachten', en sluit watertoevoer af van 2.600 mensen

 Het huis van Assem Barghouti (Foto Ma'an)

Israeli bulldozers hebben donderdagmorgen vroeg het huis vernield van Assem Barghouthi, uit Kobar, die ervan wordt beschuldigd op 13 december twee Israelische soldaten te hebben gedood. Grote aantallen Israelische soldaten drongen het dorp Kobar, ten noorden van Ramallah,  
binnen en braken het huis van zijn familie af. Er braken clashes uit met jonge Palestijnen, die met traangas en ''rubberkogels'' werden verdreven. Er waren geen gewonden. 
Tijdens de actie van de Israeli's  werd ook een auto van Omar Barghouthi, Assems 68-jarige vader,  in beslag genomen. Bovendien werden sloopbevelen afgeleverd voor het huis van de families van Omar, en van Saleh Barghouthi, een ander zoon van Omar, die op 12 december - een dag voor de aanval van Assem - in een hinderlaag door Israelische undercover agenten werd gedood. Beide families kregen drie dagen om hun huizen te evacueren.
Saleh zou geschoten hebben op Israelische kolonisten en enkelen van hen hebben verwond. Uit wraak daarvoor werd hij door Israelische agenten in zijn taxi klem gereden en gearresteerd. Hij is intussen vermoedelijk dood. Assem wordt ervan beschuldigd dat hij een dag later wraak nam door twee soldaten dood te schieten. Hij werd ruim een maand later na een klopjacht gearresteerd. Ook zijn vader,. twee andere broers en zijn moeder werden opgepakt. Zij vader zit nog in ''administratieve detentie''. Niemand van hen is overigens in een rechtszaak veroordeeld, maar hun huizen worden desalniettemin alvast gesloopt. Het slopen van huizen als strafmaatregel is illegaal,. En als zij door meerdere mensen worden bewoon is het zonder meer een ''collectieve straf'', wat neerkomt op een oorlogsmisdaad.  
Israel sloopte donderdagmorgen ook een huis in het dorp Burqa (district Nablus) in het noorden van de Westoever. Het was eigendom van Musheer Saif. Het werd gesloopt omdat het zonder vergunning werd gebouwd, wat niet ongebruikelijk is, want in dat gebied , Area C, worden door Israel nooit bouwvergunningen aan Palestijnen vertrekt. Saif had van tevoren geen kennisgeving ontvangen.
Woensdag werd een nog veel vileinere sloopactie uitgevoerd: het ''Burgerbestuur (de bedriegelijke naam voor het militaire bestuur van de Westoever), sloot in het dorp Bardala in het noorden van de Vallei van de Jordaan de watertoevoer naar 2.600 inwoners af. Volgens Mutaz Bisharat, die de activiteiten van de kolonisten in het gebied van Tubas en de noordelijke Jordaanvallei bijhoudt, gaat het om 60% van de inwoners van het dorp. Bovendien is nu ook de watertoevoer afgesloten naar 180 -200 hectare (1800-2000 dunam) landbouwgrond die voortdurends moet worden bevloeid. 
Bisharat zei dat het water waar het om gaat afkomstig is van bronnen in het dorp zelf. Maar volgens Israel mag dat niet. Israel beheert namelijk alle waterbronnen in het Palestijnse land en koppelt die aan een watersysteem dat de kolonisten een veelvoud levert (onder meer voor hun zwmebaden) van wat de Palestijnen krijgen. Palestijnen is het ehcter verboden bhun eigen bronnenvoor eigen gebruik aan te wenden. 
Het was de zoveelste keer in korte tijd dat Palestijnen van hun watertoevoer werden afgesneden. Kortgeleden werden in een week nog 20.000 mensen in het noorden van de Westoever en in het zuiden, Masafer Yatta, van hun drinkwater beroofd. In Masafer Yatta wordt het de bewoners sowieso lastig gemaakt. Volgens bronnen ter plaatse  sloopte Israel er donderdag nog een grote tent, die eiegendom was van Ismail al-Adra in het dorp Khirbet al-Fakheet, één van de dorpen in Masafer Yatta.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...