zaterdag 30 maart 2019

Vier doden, 316 gewonden bij Gaza protest

(Foto The Palestinian Information Centre)

Israelische militairen hebben zaterdag, bij de Grote Mars van de Terugkeer, die een herdenking was voor het feit dat deze protesten een jaar geleden begonnen, vier mensen doodgeschoten. Het waren 
Mohammad Saed (20), en drie jongens van 17, te weten Adham Amara, Tamer Abu al-Kheir en Bilal al-Najjar. Door deze vier doden staat het aantal doden in Gaza sinds 30 maart 2018 nu op 275.
Er waren 316 gewonden, van wie 64 door scherpe munitie. Vijf van de gewonden verkeren in levensgevaar. Onder de gewonden waren 86 kinderen en 29 vrouwen.Tevens raakten drie paramedici gewond en zeven journalisten. Drie ambulances werden beschadigd.
De protesten werden bijgewoond door de leiders van Hams, Ismail Haniye en Yahya Sinwar, plus een aantal andere kopstukken. In heel Gaza werd de hele dag gestaakt, alle winkels en openbare gebouwen bleven gesloten.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza, Iyad al-Bozom, meldde dat het ministerie 8.000 man had ingezet om te zorgen dat de demonstraties ordelijk zouden verlopen en dat er geen incidenten bij de grens plaatsvonden. Volgens de Israeli's namen tenminste 45.000 mensen aan de demonstratie deel. Er werd één incident gemeld, waarbij met stenen was gegooid. Verder waren twee jongetjes van acht jaar door het grenshek gekropen. Esther Voet (hoofdredacteur van van het NIW) twitterde dat ze messen hadden. Volgens meer betrouwbare twitteraars hadden ze  honger en wilden ze eten. Hoe dan ook, na te zijn ondervraagd werden ze door het Israelische leger naar Gaza teruggestuurd.
Drie van de vier doden: vlnr Tamer Abu al-Kheir, Bilal al-Najjar en Adham Amara. (Foto Shehab News)

Israel heeft het verloop van de demonstraties afgewacht voordat er besluiten worden genomen over een nieuw bestand. Een Egyptische delegatie heeft de afgelopen dagen tussen Gaza en Israel gependeld. Verwacht wordt dat de grensovergangen weer open zuilen gaan, de restricties op het verkeer van goederen en personen worden verlicht, en dat de visserijzone wordt uitgebreid. Israel neemt daarover zondagmorgen een beslissing, meldt Haaretz. Vermoedelijk zullen de extra versterkingen die naar de grens waren gedirigeerd dan worden teruggetrokken.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...