maandag 18 maart 2019

Duitsland verhindert op Israelisch verzoek spreekbeurt Palestijnse vrouwen in Berlijn

Dareen Tatour (l) en Rasmea Odeh

De Israelische minister van Strategische Zaken, Gilad Erdan, en de Israelische ambassadeur in Berlijn, Jeremy Issacharoff, hebben afgelopen zaterdag een succesje beleefd door een bijeenkomst van vrouwelijke sprekers in Berlijn-Kreuzberg te verhinderen, die daar zou worden gehouden onder de naam ''Palestijnse vrouwen in de bevrijdingsstrijd''. Duitsland trok op hun voorstel op de valreep het visum in van Rasmea Odeh en belette haar te spreken. De bijeenkomst zelf, die onder meer was georganiseerd door de Palestijnse Jongerenorganisatie - afdeling Berlijn, werd afgezegd. En de tweede spreekster, de Palestijns-Israelische dichteres Dareen Tatour, had dus eveneens het nakijken. Waarschijnlijk speelde bij de annulering mee dat de organisatoren BDS (de boycot van Israel) steunen.
 Minister Erdan en de ambassadeur hadden de afgelopen dagen flink campagne gevoerd om de bijeenkomst, die plaatsvond na een mars ter gelegenheid van de Wereldvrouwendag, te verbieden. Volgens de organisatie Samidoun werden ze daarbij geholpen door hetzes in de kranten. In dit soort gevallen worden de tegenstanders altijd geholpen door het feit dat Rasmea Odeh vijftig jaar geleden, in 1969, in Israel tot levenslang was veroordeeld omdat ze een rol had bij een bomexplosie die twee studenten doodde. Om die reden was haar optreden twee jaar geleden op de Vrije Universiteit in Amsterdam eveneens omstreden.
 Dareen Tatour onder de paraplu met op de achtergrond politie. (Foto's Samidoun)

Odeh werd tien jaar na haar veroordeling vrijgelaten bij een gevangenenruil. In 1995 ging ze naar de VS en maakte zich daar in Chicago zeer verdienstelijk voor Palestijns gemeenschapswerk. Maar in 2017 werd ze uit Amerika verbannen, omdat ze bij haar binnenkomst de Israelische veroordeling niet had gemeld.
Ook de deelname van Dareen Tatour was trouwens omstreden. Zij is in Israel veroordeeld wegens een gedicht dat ze plaatste op Facebook. De zaak staat uitgebreid beschreven op dit blog.
De Berlijnse burgemeester Michael Müller toonde zich ingenomen met de beslissing want Berlijn was volgens een tolerante, vrije stad die geen ruimte gaf aan ''extremistische propaganda''. ''Anti-Israelische en antisemitische argumenten verpakt in bevrijdingsretoriek zijn hier niet op hun plaats. Ik ben blij dat we een manier hebben gevonden om dit te stoppen,'' aldus Müller.
Blijkbaar hebben (vooral) Duitse hoogwaardigheidsbekleders moeite om kritiek op Israel en antisemitisme uit elkaar te houden. Het komt ook wel op andere plaatsen voor, maar in dit geval deed het afbreuk aan het ''tolerante'' klimaat van het vrije Berlijn.

2 opmerkingen:

Meir zei

Zij is een moordenares en lid van de PLFP, Hijmans, niet jammeren dat het in 1970 gebeurde en dus vergeten moet worden, moord verjaard in geen enkel land. Overigens is aanzetten tot massamoord en antisemitisme geen 'spreekbeurt'.
Uit Amerika werd zij gesmeten wegens haar terroristisch verleden, haar leugens, fraude en wegens aanzetten tot haat tegen de Amerikaanse regering en Israël, riep op tot ontwrichting van het economisch leven in Amerika. Bevriend met antisemiet Sarsour, moordenaarsliefje en handlanger van terroristen Angela Davis

Dareen Tatour werd veroordeeld wegens oproepen tot ondermijning van Israël en terreur tegen Joden. Maar jij meent dat als je dit 'poëtisch' neerschrijft en publiceert dat het dan geen oproep tot terreur is. Schreef in Facebook dat zij Joden zou gaan vermoorden.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Roerend, jouw vertrouwen in de Israelische rechterlijke macht die Rasmea Odeh tot levenslang veroordeelde, nadat ze via martelingen tot een bekentenis was gedwongen. Misschien had ze iets te maken met die bom, misschien ook niet, maar het is dan altijd nog geen moord als mensen per ongeluk het slachtoffer worden van een explosie. En bovendien is het 50 jaar geleden. En ja ze was van de PFLP, die om mij volstrekt onduidelijke redenen op de lijst van terroristische bewegingen staat. Ten onrechte als je het mij vraagt. Ze hebben als beweging in ieder geval heel wat minder slachtoffers gemaakt dan de huidige top van het Israelische leger.
In de VS stond Rasmea bekend om haar fantastische werk voor de gemeenschap. En ja, ze had haar veroordeling verzwegen. Omdat ze die niet terecht vond. En omdat ze anders de VS niet in zou zijn gekomen. En ze was dus bekend met Sarsour en de mensenrechtenactiviste Angela Davis. Wat voor haar pleit.
Maar niet volgen jou. Ze zou komen aanzetten tot massamoord. Net als de dichteres Dareen Tatour, tegen wie de Israelische rechterlijke macht uit totaal onvermogen, en onbegrip één van de meeste schandalige en beschamende processen voerde die ooit in Israel hebben plaatsgevonden. Hoe een dichter als gevaarlijke kan worden gezien door een stelletje rechters die geen Arabisch kennen en geen poëzie begrijpen. Lees het op dit blog.
En jij, neem je medicijnen eens wat regelmatiger. Een beetje van het padje afraken is soms wel grappig, maar hier is echt alles wat je debiteert alleen maar onzin.

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...