woensdag 6 maart 2019

VN-rapport over ondernemingen met banden met de Israelische nederzettingen opnieuw vertraagd

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michele Bachelet, heeft opnieuw de publicatie van de lijst van ondernemingen die banden hebben met de nederzettingen in de door Israel bezette gebieden vertraagd. Het gaat om een waarvan de publicatie al in 2016 werd besloten. De lijst kan aanleiding geven tot boycots en is daarom door Israel tot ''zwarte lijst'' bestempeld waarvan de publicatie fel omstreden is.
Bachelet liet de Mensenrechtenraad in een brief weten dat er weliswaar ''vooruitgang was geboekt, maar dat er meer tijd nodig was gezien het feit dat het gaat om een nieuwe opdracht,  met daarbij behorende juridische, methodologische en feitelijke complicaties''. Volgens haar werkt haar bureau eraan "'de studie in de komende maanden af te ronden''.

De bekendmaking wordt niet door iedereen goed ontvangen, ook al omdat Bachelets voorganger, Zeid Raad al-Hussein, in 2017 ook al de publicatie uitstelde. Bruno Stagno Ugarte van Human Rights Watch, zei in een verklaring dat ''ieder verder uitstel de verdere betrokkenheid van ondernemingen in  de systematische mensenrechtenschendingen verdiept, die het gevolg zijn van de de illegale nederzettingen''. Palestijnse mensenrechtenorganisaties deden al in februari een oproep om de lijst bekend te maken, omdat verder uitstel de ''bestaande cultuur van het niet bestraffen van mensenrechtenschendingen en internationaal als zodanig aangemerkte misdaden in de Bezette Gebieden'' allen maar bestendigt''.
Israel daarentegen is blij. Robert Singer van het Joodse Wereldcongres (WJC), juichte de vertraging toe. Volgens hem moet het rapport gewoon voorgoed worden afgevoerd, omdat het ondernemingen zou aanvallen en zo zowel Joden als Palestijnen financieel zou benadelen. Het argument dat Palestijnen door een boycot hun inkomen zouden kunnen verliezen wordt vaak door Israeli's aangehaald. Daarbij wordt het voorgesteld alsof de nederzettingen onder meer zijn opgezet om de Palestijnen aan werk te helpen. Uiteraard is die voorstelling van zaken hypocriet en volledig onjuist. Niet voor niets hebben 170 Palestijnse organisaties, waaronder vakbewegingen, in 2005 de BDS (boycot) beweging opgericht.

Geen opmerkingen:

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...