vrijdag 8 maart 2019

Israelische kiescommissie laat fascisten toe en bant een Arabische partij

 Professort Ofer Cassif (Foto overgenomen van YouTube)

De meeste Israeli's zullen zich er waarschijnlijk weinig aan gelegen laten liggen, maar bij wat meer progressieve Israeli's is het een probleem: de Centrale kiescommissie heeft een Arabische lijst, de combinatie van ''Balad'' en de ''Verenigde Arabische Lijst'' uitgesloten van deelname aan de verkiezingen van 9 april. Ook de enige Jood op de andere Arabische lijst, die van de combinatie van de communistische ''Hadash'' en de ''Ta'al'' partij van Ahmed Tibi, Ofer Cassif, een hoogleraar politicologie van de Hebrew University, is van de lijst geschrapt.  
Dat is echter niet het enige: dezelfde kiescommissie heeft eerder Michael Ben Ari van de rechtse partij ''Otzma Yehudit'' (Joodse kracht, die zich opstelt als erfgenaam van de racistische ''Kach''-partij van wijlen rabbijn Meir Khane die in de jaren '90 nog werd verboden) wèl toegelaten. als kandidaat in deze verkiezingen.
De beslissing komt dus neer op (een aantal) Palestijnen eruit en racisten erin. Maar beide beslissingen zijn nog niet definitief, want ze worden deze zondag aangevochten voor het Israelische hooggerechtshof.
In het verleden heeft het hof beslissingen om Arabische partijen uit te sluiten met een beroep op  het ''democratisch gehalte'' van Israel ongedaan gemaakt. Ook werd de Kach-partij in de jaren '90 op last van dit hof verboden. En verder heeft de procureur-generaal, Avichai Mandelblit, in beide gevallen precies tegengesteld aan de beslissing van de kiescommissie geadviseerd. Maar het hof is de laatste tijd aangevuld met een aantal veel rechtsere rechters dan vroeger, zodat verrassingen niet uitgesloten zijn.
Aan dit verhaal gaat vooraf dat de uit vier partijen bestaande ''Verenigde Arabische Lijst'' die bij de vorige Israelische verkiezingen nog 13 zetels behaalde, inmiddels is ontbonden. De partij Balad (Tajammu voor de Palestijnse Israeli's), wilde niet langer samengaan met de communisten van Hadash. Zodat de verenigde lijst in tweeën is gespleten: Hadas gaat nu samen met Tibi's ''Ta'al''-partij en Balad met wat Verenigde Arabische Lijst is blijven heten. Bovendien is de de lijst van Balad ook volledig vernieuwd: Jamal Zahalka en Haneen Zoabi hebben zich beiden teruggetrokken. De meest uitgesproken kandidaat van Balad heet nu Mtanes Shehadeh.
De reden om Baald uit te sluiten, is onder meer dat de partij, die uiteraard niet-zionistisch is, niet de natiestaat wet zou onderschrijven die Israel bestempelt als een ''Joodse democratische staat''. De reden om Cassif van de lijst te schrappen is dat hij onder meer heeft gezegd "Judeo-Nazisme," te bestrijden, de wetgeving van Israel ooit heeft vergeleken met die van het ''Derde Rijk'' en omdat hij minister van justitie Ayelet Shaed zou hebben betiteld als "Neo-Nazi tuig". De zitting van zondag wordt spannend, want Israelische Palestijnen vinden het uiteraard ondemocratisch dat Balad wordt geweerd. En onder meer Staf Shaffir van de Arbeidpartij en de progressief-religieuze ''Reformbeweging'' in Israel hebben verzoekschriften ingediend om Ben Ari op grond van zijn racistische uitspraken tegen te houden.

4 opmerkingen:

Meir zei

Ofer Cassif maakte Ayeled Shaket op Facebook uit voor nazi en behorend tot het ergste uitschot van Israël die samenwerkt met drugscriminelen, noemt Im Tirtzu een fascistische organisatie en Israël een fascistische staat vergelijkbaar met nazi-Duitsland die ook verantwoordelijk is voor genocide in Afrika. Gewoon wat roepen en dat voor een 'professor' en 'Sieg Heil' op Fakeboek zetten als Netanyahu zich kandidaat stelt is wel heel stupide.

Blijkbaar was menig student niet gecharmeerd van al deze bagger die Cassif in de collegezalen uitkraamde en filmden hem zodat iedereen kon zien hoe verrot hij is.

Tibi, BDS'er, antizionist, steun aan antisemiet Corbyn moet beseffen dat er grenzen zijn aan zijn gedrag
Hadash, Ta'al en Balad zijn uit op destructie van Israël.

Dat je al deze haters en antisemieten steunt en nationalisten uitmaakt voor fascisten, daar kijk ik niet van op. Het geeft aan dat Orwell gelijk had

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Wat jij nationalisten noemt zijn mensen die dat stadium allang voorbij zijn. Im Tirzu, Otzma Yehudit en ook Ayelet Shaked zijn gewoon anti-democraten en fascisten. Daar zijn wetenschappelijke argumenten voor. Cassif heeft die argumenten in huis. Hij heeft helaas gewoon gelijk.

Meir zei

In jouw ogen is iedereen een fascist die geen socialist is, maar laten Mussolini zowel als Hitler socialisten zijn en dus fascisten, wat ook natuurlijk geldt voor door links aanbeden moslims, ook socialisten en ziedaar, antisemieten, zoals te lezen valt in hun jihadboek.
Nee Hijmans, als jij meent dat conservatieven, nationalisten enz zou je er goed aan doen om je eens in het fascisme te verdiepen, maar dat is een brug te ver, dan wordt je geconfronteerd met je ongelijk en dus kom je met een lachwekkende zin als 'dat stadium zijn zij al voorbij'.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Wat nu? Alle moslims zijn socialisten?? Heel verrassend, deze onthulling van jou. Helaas alleen een beetje onwetenschappelijk.
Wel een leuke aanvulling op de bekende complottheoretische onzin dat Hitler en Mussolini socialisten waren.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...