donderdag 21 maart 2019

Trump: ''Tijd om de Israelische souvereiniteit over de Golan te erkennen''

Achtergelaten tank op de Golan (Foto +972 Magazine)

President Donald Trump heeft donderdag getwitterd dat het tijd is om de Israelische souvereiniteit over de Golan Hoogvlakte te erkennen. Israel veroverde dit gebied op Syrië in de Zesdaagse oorlog van 1967. De Israelische premier Menachem Begin zorgde in 1981 dat Israel het gebied juridisch inlijfde, een daad die overigens in strijd is met het internationaal recht en door geen enkel land is erkend.
Trump trekt zich daar niets van aan. ''Na 52 jaar is het tijd voor de VS om volledig Israel's souvereiniteit over de Golan Hoogvlakte te erkennen, die strategisch en qua veiligheid van groot belang is voor Israel en de regionale stabiliteit," twitterde de president.
De Israelische premier Netanyahu reageerde zeer verheugd en bedankte Trump. Volgens een mededeling van zijn bureau belde hij met de president en zei hij hem:  ''U hebt geschiedenis geschreven."' Daarna twitterde  hij: ''Op een moment dat Iran probeert Syrië als platform te gebruiken om Israel te vernietigen, erkent president Trump ronduit de Israelische souvereiniteit over de Golan. Dank u, president Trump!'' 
Een Israelische functionaris vertelde dat Netanyahu sowieso van plan was de zaak bij Trump aan te kaarten als hij volgende week naar Washington gaat, onder meer om te spreken op een bijeenkomst van de Israel-lobby AIPAC. Netanyahu bracht het onderwerp ook al in 2017 ter sprake tijdens een gesprek met Trump. Het is niet onmogelijk dat het feit dat zijn Trumps twitter-bekendmaking nu lanceerde mede bedoeld is om Netanyahu's image ten goede te laten komen bij de komende Israelische verkiezingen van 9 april.
Ook Trump verhoogt, in het zicht van de AIPAC-conventie, zijn populariteit ermee. Met name bij zijn achterban van christen-zionisten, een niet te verwaarlozen factor in de VS. Iets anders is dat het besluit minder gunstig zal uitpakken voor zijn nog altijd niet onthulde Midden-Oosten vredesplan, dat hij heeft aangekondigd als de "Deal of the Century''. Maar de kansen daarvoor waren toch al niet 100% rooskleurig, nadat hij Jeruzalem had erkend als hoofdstad van Israel en alle Amerikaanse hulp aan de VN-organisatie voor de Palestijnen UNRWA, en aan de Palestijnen zelf, had stopgezet.  

1 opmerking:

Meir zei

OMG, je zit dus echt in treur.Drie opties:
1. Je bent voor Assad zodat de terreur tegen Israël weer kan beginnen en het moorden
2. Je bent een ISIS-fan
3. Je bent een moellah-fan
(combinaties zijn ook mogelijk)

En kom mij niet aanzetten met het uitschot van de VN als toezichthouder, de blauwhelmen die drugshandel en vrouwenhandel bedrijven. Dat schorremorrie zorgt al voor genoeg ellende op de Balkan en bovendien zijn het de grootste lafbekken, vluchten als er een schot valt en gaan voor het oog van draaiende camera's zelfs janken en grienen. En denk je nou echt dat Israël die antisemieten zal accepteren?

Wees eerlijk, Hijmans, je haat Israël en dus kom je met je leugenachtige 'oplossing' en klets je wat over 'internationaal recht' en 'geen enkel ander land'. Dat laatste is overigens demagogie, dat heb je toch zelf ook wel door of ook niet?

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...