vrijdag 15 maart 2019

Israel beantwoordt raketaanval die geen schade aanrichtte met 100 luchtaanvallen op Gaza

Eén van de 100 explosies in Gaza (Shehab News via Twitter)

Israelische vliegtuigen hebben vrijdagmorgen vroeg  bombardementen op Gaza uitgevoerd nadat twee raketten vanuit Gaza waren afgevuurd op Tel Aviv. Volgens Israel werden door de Israelische raketten ongeveer 100 doelen geraakt die allemaal ''militaire doelen'' van Hamas zouden zijn geweest. Persbureau Reuters kon dit vooralsnog niet bevestigen. Wel meldden Palestijnse persbureaus talloze explosies vanaf Rafah in het zuiden tot in Noord-Gaza.
De raketten die donderdagavond op Tel Aviv waren afgevuurd veroorzaakten geen schade,  al slaagden afweerraketten er niet in ze te onderscheppen. Na de ''ongeveer 100'' aanvallen op Gaza werden vanuit Gaza ook zes raketten op Israel afgevuurd die op één na allemaal werden onderschept. Rond 8 uur in de morgen was er na Egyptische bemiddeling een nieuw bestand.
Het was de eerste keer  sinds 2014 dat vanuit Gaza lange afstandsraketten op Tel Aviv werden afgeschoten en het blijft een raadsel wie ervoor verantwoordelijk was. Donderdagavond waren er al meteen ontkenningen van de Qassem Brigades en van Hamas. Hamas zelf verklaarde dat juist met een Egyptische delegatie werd onderhandeld over een lange termijn-bestand met Israel. Ook de Islamitische Jihad en de Volksverzetscomités ontkenden verantwoordelijk te zijn geweest.
Israelische militaire kringen veronderstelden dat de raketten het mogelijk per een ongeluk waren afgeschoten. Niettemin voerde Israel zware ''represailles'' uit. Het houdt Hamas nu eenmaal verantwoordelijk voor alles wat er mis is of kan gaan in Gaza. De commentaren aan Israelische kant waren ook leerzaam, in deze verkiezingsdagen. Naftali Bennett, minister van Onderwijs en leider van de partij ''Nieuw Rechts'' riep dat het tijd was de politiek van het afschieten van leiders van Hamas te hervatten. ''Het is tijd om Hamas voor eens en voor altijd te verslaan,'' zei hij. Benny Gantz, de leider van de nieuwe Blauw-Wit coalitie, die door velen als linkser wordt gezien dan Netanyahu, zei dat ''alleen agressieve, keiharde actie de afschrikking zal herstellen die onder de premier [Netanyahu] teloor is gegaan.''
Ook de Amerikaanse ''onderhandelaar'' Jason Greenblatt deed via Twitter een duit in het zakje.“Hamas en andere terreurorganisaties in Gaza gaan dag na dag door met het in de steek laten van hun volk and laten zo Gaza verder en verder wegzinken door steeds voor geweld te kiezen. Deze manier zal noot werken. Nooit!"

1 opmerking:

Mark r zei

Dit is de eerste keer dat israelische militaire bronnen beweren dat het misschien per ongeluk is afgevuurd. Er zijn geen resten gevonden maar het is ook niet neergehaald, dat maakt deze beschieting erg verdacht zo vlak voor de verkiezing.

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...