dinsdag 12 maart 2019

Algerijnen verwijten Bouteflika dat hij hen voor de gek houdt

Bouteflika (Foto VN)

President Abdelaziz Bouteflika die al enkele tientallen jaren aan het hoofd staat van Algerije, heeft maandag na drie weken van massaprotesten  laten weten dat hij er toch van afziet om zich voor een vijfde termijn te laten herkiezen. De presidentsverkiezingen van 18 april zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.  Het leidde maandagavond tot uitingen van vreugde.
De vreugde was echter van korte duur. Want in dezelfde boodschap, die Bouteflika liet verspreiden kort nadat hij van een verblijf van twee weken in een ziekenhuis in Zwitserland was teruggekeerd, werd niets vermeld over een eventueel aftreden van de inmiddels 82-jarige president, die in 2013 invalide werd na een attaque en nauwelijks kan praten. Bouteflika liet alleen weten dat een ''inclusieve en onafhankelijke conferentie een overdracht van de macht zal klaarstomen'' en dat die conferentie dat zal doen nadat zij eind 2019 bijeen is gekomen en vervolgens een nieuwe grondwet heeft opgesteld die dan voor een referendum aan de Algerijnen zal worden voorgelegd''.
Kort nadat deze boodschap via het Algerijnse persbureau APS was verspreid, werden  veranderingen in de regering bekendgemaakt die de positie van Bouteflika lijken te versterken. De al lang zittende premier Ahmed Ouyahia werd vervangen door Noureddine Bedoui, die sinds 2015 minister van Binnenlandse Zaken was en voortkomt uit Bouteflika's  ''inner circle''. En de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Ramtane Lamamra, die eveneens tot zijn intieme vertrouwelingen  behoort, werd vice-premier, een nieuwe functie die maandag per presidentieel decreet werd gecreëerd.
Al snel konden daarna werden geluiden gehoord dat de president de Algerijnen voor de gek probeert te houden. Zijn boodschap over een overdracht van de macht en een nieuwe grondwet werd ''een herhaling'' genoemd van wat hij al eerder had voorgesteld toen hij zich kandidaat stelde voor een vijfde termijn, een boodschap die al eerder was afgewezen. De Algerijnen willen een wisseling van het regime, democratisering, en een oplossing van het gebrek aan banen en huisvesting waaraan het land al tientallen jaren lijdt.
Het felst reageerde de linkse krant Le Matin d'Algérie. ''Wat heeft hij ons gezegd?" schreef de krant. ''In grote trekken dit: Ik zie af van een vijfde termijn en ik stel de verkiezingen uit tot later. In de tussentijd blijf ik president van de republiek. Ik stap niet eerder op dan na nieuwe verkiezingen ....die misschien pas in 2022 of 2023 plaatsvinden, na een nationale conferentie die volgens hem eind 2019 plaatsvindt en die gevolgd wordt door het opstellen van een grondwet door die conferentie en door een referendum... Anders gezegd komt dat erop neer dat Bouteflika erop rekent dat hij nog zal aanblijven voor de tijd van een vijfde termijn!''  
Algerije   heeft de afgelopen drie vrijdagen massaprotesten gezien die het sinds lang niet gekend heeft in de hoofdstad Algeriers en onder meer ook in de grote steden Oran en Constantine. Het is waarschijnlijk dat de Algerijnen komende vrijdag opnieuw de straat zullen opgaan.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...