maandag 4 maart 2019

Twee Palestijnen gedood bij wat volgens Israel een ''car ramming attack'' was

Israelische soldaten hebben maandagmorgen vroeg twee Palestijnen in een auto doodgeschoten en een derde die gewond was gearresteerd. Bij het incident, dat gebeurde bij de ingang van Kafr Ni'mah, een dorp ten westen Ramallah, werden twee Israelische soldaten gewond,. van wie één ernstig. De auto werd in beslag genomen.
Volgens het Israelische leger ging het om een terreuraanslag. Volgens de Palestijnen is het onduidelijk wat er is gebeurd en ging het het vermoedelijk aanvankelijk alleen om een verkeersongeluk. Het leger was tevoren met veel mensen en materieel het dorp binnengegaan om een arrestatie te verrichten. Toen de soldaten wegging hoorden de dorpelingen schoten. Later werden de Palestijnen geïnformeerd dat twee Palestijnen waren gedood.
Het Palestijnse persbureau IMEMC identificeerde de twee gedode Palestijnen als Amir Mahmoud Darraj, 20, uit het dorp Kharbatha al-Misbah, en Yousef Raed Anqawi, 20, uit het dorp Beit Sira, ten westen van Ramallah. .De gewonde Palestijn werd geïdentificeerd als Bassem Jom’a Alqam, 20, uit het dorp Safa ten westen van Ramallah. De drie werkten als nachtwakers in de Nour al-Hoda school in Beitunia.
Volgens de krant Haaretz zei de burgemeester van het dorp: ''We hebben geen precieze informatie over wat er gebeurd is, maar we sluiten niet uit dat het Palestijnse voertuig de controle heeft verloren en dat het een ongeluk was.''  Het Palestijnse persbureau Wafa noemde de burgemeester bij zijn naam, Khaldoun al-Deek, en liet hem zeggen dat volgens de informatie die zij van het Israelische leger kregen, de auto bij het verlaten van het dorp soldaten zou hebben aangereden,waarna de soldaten het vuur hadden geopend. Eén man in het dorp werd gearresteerd bij de uitgebreide raid met jeeps, Yousef Mahmoud ad-Deek. 
 Volgens Israelische kranten stonden de soldaten aan de kant van de weg en was de plaats niet verlicht. Het persbureau IMEMC meldt erbij dat de weg ter plekke erg bochtig  en hobbelig was en bovendien nat, wat slipgevaar opleverde. Volgens IMEMC waren er wel Palestijnse getuigen en was het een verkeersongeluk.
Het persbureau Wafa zegt dat, omdat de enige informatie van het Israelische leger afkomstig is, het onduidelijk blijft wat er is gebeurd. Het lijkt mij (AbuP.) zeer onwaarschijnlijk dat een auto met drie inzittenden, wetende wat de risico's in zo'n geval zijn,  een ''ramaaanval'' zou uitvoeren. En zoals Wafa opmerkt, er zijn meerdere gevallen waarbij video opnamen en getuigenverklaringen duidelijk maakten dat het leger zonder goede redenen het vuur opende. Een Palestijn die voor enige verduidelijking zou kunnen zorgenis de gearresteerde Bassem Jom’a Alqam. Maar zijn verhaal zal waarschijnlijk niet veel gewicht in de schaal leggen.
Links Amir Darraj, rechts Youssef Anqawi (Foto's Ma'an)

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...