dinsdag 19 maart 2019

Israeli's slopen een school en een bron, kolonisten zetten een tent en mobiele huizen op

De gesloopte school in Shu'afat (Ma'an News) 

Israelische bulldozers hebben dinsdag een gebouw in aanbouw, dat bedoeld was als een dependance van de al-Razi school, gesloopt in het Shu'afat vluchtelingenkamp bij Jeruzalem. Vierhonderd leerlingen die zich al hadden ingeschreven voor het schooljaar 2019-2020 hebben nu geen plek om les te krijgen. 
Soldaten leidden de leerlingen uit de school en de bulldozers er naar toe, drones hielden van boven toezicht en soldaten schoten met ''rubberkogels'' op mensen die protesteerden. Muhammad Alqam, eigenaar van het schoolgebouw, zei dat Israel in november een sloopbevel had uitgevaardigd. Hij was toen naar de gemeente gegaan om de nodige vergunningen te vragen, maar hij kreeg daar te horen dat het terrein eigendom was van UNRWA. Het hoofd van de school, Saleh Alqam, de broer van de eigenaar, vertelde dat de sloop was uitgevoerd zonder waarschuwing vooraf. 
In het dorp Khirbat Um Neer, ten oosten van Yatta in het zuiden van het gouvernoraat Hebron, hebben Israelische militairen maandag een waterbron vernield.
Volgens Rateb Jabour, coördinator van de Volkscomités tegen de Muur en de Nederzettingen in het gebied, werd als reden genoemd dat de bron gegraven zou zijn zonder vergunning.Volgens hem gebruikte de eigenaar, Farid Ahmad Jabour, de bron echter om regenwater te verzamelen om het voortdurende gebrek aan water in het gebied tegen te gaan. Khirbat Um Neer is in de buurt van de nederzetting Susia en behoort tot het gebied waar onlangs waterleidingen werden vernield, een weg werd weggebulldozerd en waar de plaatselijke bewoners het leven steeds meer onmogelijk wordt gemaakt. 
De sloop speelde zich overigens af tegen toegenomen spanningen op de Westoever als gevolg van de moord op twee Israeli's en het verwonden van een derde. Israel heeft een aantal dopen bij Salfit van de wereld geïsoleerd, soldaten trekken daar voortdurend doorheen, drones vliegen over en
de kolonisten laten zich intussen niet onbetuigd. Maandag zetten zij bij de Kafl Haris rotonde, een tent neer, waar kolonisten in neerstreken, bewaakt door militairen. Bij Kafr Qaddoum, ten oosten van Qalqilia, en niet ver van de nederzetting Kedumim, meldden bronnen van de Comités tegen de Muur en de Nederzettingen, zetten kolonisten onder militaire bewaking meerdere mobiele huizen op, waarin kolonisten hun intrek namen.
Onderwijl waren er na de aanslagen bij de kruisingen in de buurt van Salfit ook de nodige aanvallen van kolonisten op Palestijnen. Zodagavond gooiden kolonisten met stenen naar auto's op de wegen Nablus-Qalqilia en Nablus Tulkkarem. Er warren meerdere gevallen van gebroken ruiten en andere schade. Maandagavond vielen kolonisten het dorp Kafl Haris binnen en gooiden stenen en flessen naar huizen waarbij ruiten braken. De burgemeester,  Abed al-Rahim Buziyya, vertelde Ma'an dat een geroep kolonisten ook auto's beschadigden aan het begin van het dorp en bewoners die de kolonisten wilden tegenhouden, besproeiden met pepperspray.
Intussen is weer eenn neiuwe fase ingegaan. Isarel heeft, ter gelegenheid van het joodse feest Purim, de Westoever (dat wil zeggen de Palestijnse dorpen en steden op de Westoever) vier volle dagen volledig afgesloten.

2 opmerkingen:

Meir zei

Arabieren menen dat zij overal waar het hen uitkomt kunnen bouwen. 'Winkels' werden al eerder met de grond gelijk gemaakt, ook illegale bouwsels.
Probleem met moslims is dat zij menen dat regels en wetten niet op hen van toepassing zijn, immers alles is volgens hun fascistische ideologie van hen.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Je lult weer lekker een eind weg. Geef maar eens een paar voorbeelden van waar Palestijnen (Arabieren zoals jij ze noemt) in Jeruzalem of op de Westoever in de zogenoemde 'Area C' WEL vergunningen krijgen om te bouwen van de Joodse en democratische staat Israel.

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...