maandag 25 maart 2019

Palestijnse gevangenen in opstand tegen stoorzenders die telefoneren onmogelijk maken

Ketziot-gevangenis (Foto Wikipedia)

Bij botsingen tussen Palestijnse gevangenen en Israelische gevangenbewaarders en Israelische troepen zijn zondag in de Ketziot gevangenis in de Negev-woestijn 25 gevangen gewond geraakt, van wie twee zeer ernstig. Zij zijn overgebracht naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheba. Tijdens de 'zoekactie' die onder de gevangenen werd uitgevoerd door  Israelische militairen, raakten ook twee soldaten door messteken gewond, volgens het Israelische leger. 
De soldaten. zo meldde de ''Palestijnse Vereniging van Gevangenen''  (PPS), deden tenminste 240 gevangnen uit de secties 6 en 7 van de Ketziot gevangenis handboeien om en blinddoekten hen, voor ze hen een nacht lang buiten in de kou lieten staan. In de strijd die eraan vooraf ging gebruikten de soldaten scherpe munitie, traangas-  en stungranaten tegen de gevangenen.
De onlusten begonnen wegens het feit dat Israel vorige maand stoorzenders in de gevangenis heeft geïnstalleerd die het de gevangenen onmogelijk maakten telefoons te gebruiken.
Telefoons zijn in de gevangenis sowieso verboden, maar worden desondanks regelmatig naar binnen gesmokkeld. De opstand, die overigens ook tegen andere misstanden was gericht, begon met het verbranden van een aantal matrassen, maar ontaardde in een volledige veldslag toen het leger werd ingezet in de secties 3, 5 en 7 van de gevangenis.
De PPS berichtte overigens ook dat aantallen gevangenen in de Gilboa, Ramon, Nafha en Eshil gevangenissen eveneens met soldaten hadden gebotst die hen afranselden met onder meer wapenstokken.   
In de Ketziot gevangenis zitten ongeveer 1.300 Palestijnse gevangenen. De gevangenis ontstond in 1988 tijdens de Eerste Intifada als een tentenkamp dat door de Palestijnen Ansar II werd genoemd naar een berichte gevangenis van Israelische huurlingen in Zuid-Libanon . Na de Oslo-Akkoorden werd hij weer gesloten, maar tijdens de Tweede Intifada werd hij in 2002 heropend. Hij is intussen van een tentenkamp uitgegroeid tot een echte gevangenis met betonnen muren en wachttorens.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...