dinsdag 5 maart 2019

Kolonisten zetten bejaard Palestijns echtpaar op straat, andere familie dreigt te worden uitgezet

Het huis van de Halabi's. (Foto Ma'an)

Eén van de interessante aspecten van bloggen over Israel is dat je op die manier heel goed kan volgen hoe de nakba, de verdrijving van de Palestijnen in 1948 om een zo Joods mogelijk Israel te krijgen, nog steeds voortduurt. Deze dinsdag werd dat weer waargemaakt doordat Joodse kolonisten een huis overname in de Oude Stad van Jeruzalem. 
 Het huis werd bewoond door de familie Halabi, een Palestijns echtpaar op leeftijd. De kolonisten drongen het huis binnen op het moment dat de twee niet thuis waren om boodschappen te doen en zetten hen op straat toen ze daarvan terug kwamen. Jongeren die zagen wat er gebeurde en wilden verhinderen dat de kolonisten naar binnen gingen, werden door de politie bestookt met traangas. Vijf van hen werden opgepakt. De kolonisten lieten zich ook niet onbetuigd en bestookten een aantal andere omstanders met pepperspray.
De woning die de kolonisten inpikten ligt in een gebouw dat eigendom is van vier families. Twee zijn er van de familie al-Alami, een derde aan de familie Eshteiyeh en het vierde eigendom was in handen van de nu verjaagde Halabi's. Een deel van de andere woningen was al eerder ingenomen door de kolonisten.

Ander nieuws van deze dinsdag was dat in het dorp Hares, ten westen van Salfit in het midden van de Westoever, een auto wasserij werd gesloopt en twee schuren. Alles wat werd gesloopt stond op het land van Hassan Saleh Suleiman en was zijn eigendom. Er werd geen rechtvaardiging voor de sloop gegeven. Volgens een zoon van Suleiman werden eind vorig jaar ook al gebouwen van de familie gesloopt zonder dat er een reden werd genoemd.
Dinsdag overhandigden de Israelische autoriteiten ook juridische bevelschriften aan de familie Maraga in de wijk Batn al-Hawa van Silwan dat bij Oost-Jeruzalem hoort. De bevelschriften waren afkomstig van de kolonistengroep Ateret Cohanim, die al enkele jaren probeert Silwan stap voor stap over te nemen. De groep heeft de rechten overgekocht van een groep Jemenitische Joden die hier vanaf 1881 een tijd heeft gewoond. Ateret Cohanim probeert op deze manier 80 families te verjagen, die tezamen met 436 personen in een 35-tal huizen wonen die zij tientallen jaren geleden van vorige eigenaars hebben gekocht.
In het geval van de familie Marga gaat het om 15 mensen. De familie Maraga woont al ruim 100 jaar op de plaats die nu door Ateret Cohanim wordt geclaimd..

1 opmerking:

Anoniem zei

Als ik aan Nazi-Duitsland terugdenk in de periode 1933-1945 zie ik een beeld, dat ik nu herken tegen de Palestijnen.

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...