donderdag 21 maart 2019

Bethlehem staakt uit protest tegen het doodschieten van een vierde Palestijn op één dag

Ahmad Manasra
Israelische militairen hebben woensdag nog een vierde Palestijn doodgeschoten, zo heeft het Palestijnse  ministerie van Gezondheid meegedeeld. Het gebeurde bij het checkpoint aan de ingang van het stadje al-Khader bij Bethlehem. Het slachtoffer was de 26-jarige Ahmad Kamal Mahmoud Manasra uit Wadi Fukin. Een andere man werd ernstig gewond. Eerder die dag werden al drie Palestijnen gedood. Eerst werd de vermoedelijke pleger van een aanval van zondag bij het Ariel kruispunt, de 19-jarige Omar Abu Laila buitengerechtelijk geëxecuteerd, en iets later werden twee jongens van 20 en 21  in een auto, die bij Nablus iets naar  soldaten hadden gegooid tijdens onlusten bij Josephs Tombe in Nablus door de soldaten doodgeschoten. 
Het Palestijnse persbureautje IMEMC  vertelde hoe het doodschieten van de 26-jarige Ahmad Manasra bij al-Khadr in zijn werk was gegaan. Ooggetuigen vertelden dat de soldaten op de auto voor hem schoten. De bestuurder, die in de auto zat met zijn vrouw en kinderen, raakte ernstig gewond. Ahmad Manasra sprong daarop uit zijn auto om te kijken of hij kon helpen.Vervolgens liep hij snel terug naar zijn auto, die op de straat was blijven staan, om die ergens anders neer te zetten en daarop openden de soldaten het vuur op hem. Hij werd ernstig gewond naar het ziekenhuis van Beit Jala gebracht, waar hij kort na aankomst overleed.
De gouverneur van Bethlehem, Kamal Hmeid, noemde Manasra's dood een executie van een jonge mand die alleen probeerde een gewonde man en zijn familie bij te staan. In het gouvernoraat Bethlehem wordt vandaag, donderdag, een algemene staking gehouden om Manasra te herdenken. Daartoe hebben alle Palestijnse fracties opgeroepen. Woensdag was ook al een proteststaking in Nablus. Bovendien werd tegen het doodschieten van de drie andere Palestijnen gedemonstreerd bij het Beit El checkpoint. Bij botsingen met de militairen daar vielen 14 gewonden.
Vandaag, donderdag, wordt een nieuwe demonstratie in Ramallah verwacht. En vrijdag is in de hele bezette westelijke Jordaanoever tot een ''Dag van woede'' uitgeroepen, een dag van stakingen en demonstraties.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...