vrijdag 29 maart 2019

Gaza houdt een superdemonstratie, een akkoord met Israel is intussen nog niet definitief


 Updated. Zaterdag 30 maart, vandaag dus, is de dag waarop het precies een jaar geleden is dat de demonstraties van de ''Grote Mars van de Terugkeer" begonnen. Het is één van de langst volgehouden demonstraties, die anders dan door Israel steeds wordt gezegd, is georganiseerd door een comité samengesteld uit meerdere fracties in de Gaza-strook. De demonstratie bleef massaal, ondanks de ongekend wrede manier waarop de Israeli's hem te lijf gingen. Een VN-commissie concludeerde onlangs dat Israel daarmee hoogstwaarschijnlijk een groot aantal oorlogsmisdaden en missdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Bij de presentatie van het rapport werd het bovenstaande filmpje vertoond, dat een aantal gevallen van het willekeurig neerschieten van ongewapende demonstranten weergeeft.
Een beetje frustrerend is daarbij het gegoochel met cijfers. Er circuleren meerder aantallen als het om doden gaat: 189, en andere getallen in die buurt. Ik heb het vanaf het begin bijgehouden op dit blog en kom tot 268. Het Bureau voor de Coördinaties van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA) geeft vrijwel exact hetzelfde cijfer: 271. Blijkbaar heb ik drie doden gemist. Een aantal van deze 271 , namelijk 64, werden niet rechtstreeks bij de ''Grote Mars'' protesten gedood, maar bij andere, soms gerelateerde incidenten of schietpartijen door de Israeli's. Er was het exorbitante aantal van 29.187 gewonden. Het feit dat de mensen in Gaza desondanks bleven protesteren, lijkt er echter van te getuigen dat ze radeloos zijn en niets te verliezen hebben.
  OCHA geeft ook een beeld van wáár de slachtoffers vielen:

Deze zaterdag wordt verwacht dat de demonstratie nog veel groter dan anders zal zijn, omdat het een verjaardag betreft. Die demonstratie vindt plaats tegen de achtergrond van het feit dat een Egyptische onderhandelingsdelegatie  die probeert de kalmte te laten terugkeren, succes heeft geboekt. De Egyptenaren kwamen in actie nadat Hamas zondag blijkbaar (opnieuw) per ongeluk een raket op  Israel had afgevuurd. (Dat is zelfs de mening van de Israeli's, intussen).
Er zijn nafspraken gemaakt, maar ze zijn nog niet door Israel bevestigd. Eén van de dingen die is overeengekomen, is dat de demonstranten zaterdag niet dicht bij het grenshek zullen komen. Daarop zal worden toegezien en Israel zal zich dan inhouden. Een lid van het Comité voor het Breken van het Beleg, Khalil al-Haya van Hamas, zei dit op een persconferentie. Hij  riep de demonstranten op geweldloos te blijven.
 Andere zaken die zouden zijn overeengekomen, zijn dat Israel de grensovergangen zal heropenen, de visserijzone zal uitbreiden, de restricties op het toelaten van goederen zal verminderen, en zal toelaten dat er geld van Qatar naar de Strook wordt overgebracht, voor olie en salarissen.   
De toestand blijft echter gespannen. Woordvoerders in Gaza zeggen dat de demonstratie van zaterdag een testcase is. Israel houdt de dreiging intussen in stand. Het aantal militairen aan de grens is verdubbeld, er staan artillerie en tanks klaar, er er zijn 200 scherpschutters opgeroepen.en nog drie brigades zijn aan het trainen in Zuid-Israel, voor het geval ook zij worden opgeroepen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Demonstratie te zien op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=dEybh--GARA

Herman

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...