zondag 10 maart 2019

Palestijnse ambtenaren krijgen slechts helft salaris als gevolg van Israelische korting

 De Allenby brug tussen Israel en Jordanië. (Foto Revu Européenne des Migrations Internationales)

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit met een inkomen van meer dan 2.000 shekel per maand (een kleine 500 euro), zullen over de maand februari  slechts de helft van hun salaris uitbetaald krijgen. Dat heeft de Palestijnse minister van Financiën, Shukri Bishara, zondag bekend gemaakt op een persconferentie samen met de minister van Informatie en de woordvoerder van de Palestijnse regering. Alleen ambtenaren met een salaris van onder de 2.000 shekel krijgen het hele bedrag uitbetaald, volgens de minister. 
De maatregel is het gevolg van het feit dat Israel met ingang van februari 138 miljoen dollar aftrekt van het volledige bedrag aan belastingen die het maandelijks int, uit naam van, en voor de Palestijnse Autoriteit. Die 138 miljoen dollar zouden volgens Israel namelijk anders maar gaan naar ''terroristen en hun families''. 
De inhouding, door de Palestijnen ''diefstal van het geld van de Palestijnse Autoriteit'' genoemd, gaat om geld dat de Palestijne Autoriteit betaalt aan Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen, nabestaanden van slachtoffers van botsingen met Israelisch militairen, of mensen die als gevolg daarvan gewond dan wel invalide zijn geraakt.
Volgens Israel is daar maandelijks 138 miljoen dollaar mee gemoeid en zijn de ontvangers allemaal ''terroristen''. De Palestijne Autoriteit ziet de bijdragen aan deze mensen echter als een dure plicht, die al sinds de begindagen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO is vastgelegd.
President Abbas heeft na de Israelische inhouding het hele bedrag aan belastingen geweigerd, onder het motto dat hij  niets zal aanemen als er ook maar een cent ontbreekt. Het de inning betreft heffingen op Palestijnse importen die door Israel uit naam van de Palestijnse Autoriteit worden geheven omdat Israel nu eenmaal alle havens en grenzen van Palestina controleert. Dat Israel het geld heft is vastgelegd in het ''Parijse protocol'' van 1994, een bijlage bij de Oslo-Akkoorden.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...