dinsdag 26 maart 2019

Israel bombardeert Gaza maar de echte confrontatie moet nog beginnen

Gaza-stad op 26 maart na Israelische bombardementen, (Foto WAFA)

Israel heeft maandagavond en ook dinsdagmorgen nog luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, maar de algemene verwachting is dat de echte harde klappen waarschijnlijk nog gaan vallen. Premier Netanyahu, die in de VS was waar hij het moment bijwoonde dat president Trump zijn handtekening zette onder een verklaring dat de VS de Israelische heerschappij over de Golan Hoogten erkennen, is teruggekeerd. Een spreekbeurt bij de Israel-lobby AIPAC liet hij lopen. Zijn vliegtuig landde rond 10.00 uur GMT en hij ging rechtstreeks naar het ministerie van Defensie.
Maandagavond bomdardeerde Israel alvast wat in het rond. AFP melde dat enkele tientallen doelen werden geraakt. Daaronder was het kantoor van de leider van Hamas, Ismail Haniye, een positie van de Islamitische Jihad, en enkele tientallen civiele gebouwen zoals een verzekeringskantoor. Er waren geen meldingen van slachtoffers bekend. 
Ergens midden op de avond meldde Hamas dat Egyptische onderhandelaars een staakt-het-vuren hadden bereikt. Maar dat bleek geen stand te houden. Israel bombardeerde daarna nog ongeveer 15 doelen. Het Israelische leger meldde dat vanuit Gaza nadien nog ongeveer 30 raketten en mortieren op Israelische plaatsen langs de grens werden afgevuurd, bovenop de 30 die al voor het staakt-het-vuren waren afgeschoten. 

De Israelische aanvallen op Gaza waren een antwoord op het afschieten van een raket uit Gaza die een huis verwoestte in Mishmeret (20 kilometer ten noorden van Tel Aviv) en zeven mensen verwondde, van wie de meesten licht.Volgens Israel was de raket afgeschoten in Zuid-Gaza en had hij ongeveer 120 kilometer afgelegd. Netanyahu riep vanuit Washington dat een zware afstraffing nodig was en het Israelische leger meldde dat reserves zouden worden opgeroepen. Israel verklaarde eveneens dat alle scholen in de grensgebied met Gaza dinsdag dicht zouden zijn en opende op meerdere plaatsen de schuilkelders.
Een woordvoerder van Hamas die anoniem wilde blijven ontkende intussen tegenover het persbureau AFP dat Hamas de raket had afgevuurd. Hij noemde ''slecht weer''als een mogelijke oorzaak voor het afschieten van de raket. Het zou de tweede keer in korte tijd zijn dat vanuit Gaza per ongeluk raketten op Isrشel werden afgevuurd. Zo'n tien dagen geleden werden twee raketten op Tel Aviv afgevuurd die geen enkel doel troffen, maar Israel niettemin verleidde tot het bombarderen van 100 doelen in Gaza.

6 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Het werd de Hamas terroristen wat te warm onder de voetjes, door het in opstand komen van de bevolking. En wat is er dan makkelijker om de aandacht af te leiden....gewoon ‘per ongeluk’ een paar raketten afschieten op Israel! Ik vraag mij wel af, waarom die lafbekken niet eens richting Egypte schieten?

Abu Pessoptimist zei

Mr johanyip,
De echte lafbekken zijn natuurlijk de mensen in een land met vliegtuigen,tanks en schuilkelders die Gaza om de zoveel tijd aan gort bombarderen en de ellende in dat gebied al zo'n 12 jaar in stand houden. Het is waar dat er protesten waren tegen Hamas, maar ze waren veel minder talrijk dan de al een jaar durend protesten tegen Israel bij de grens. En Hamas heeft ze niet fatsoenlijk bejegend, maar er ook geen 268 doodgeschoten zoals Israel met de mensen bij net hek deed, in het bijna afgelopen jaar sinds 30 maart 2018.

Meir zei


Waarom ga als 'journalist' niet naar Gaza, MJH? Te laf en te bang vrees ik.
Overigens blijkt ook nu weer dat je een woordvoerder van Hamas bent in Nederland. De moorden van Hamas vergelijken met de terroristen die Israël proberen binnen te dringen en gedood worden door het Israëlische leger met elkaar vergelijken om dan vervolgens dit als liquidaties te betitelen. Kun je dieper zinken?

Enfin, met het uitschot in de Gazastrook kan nu eindelijk afgerekend worden en heb jij weer stof te schrijven, kun je jammeren en klagen en weer met de vinger naar die kutjoden wijzen. Zo is het toch? Vooral jezelf op de borst kloppen omdat je moreel zo hoogstaand bent, immers, je kiest voor de underdog die alleen maar uit is op genocide in Israël, niks mis mee.
Je mist zelfreflectie, Hijmans. Figuren zoals jij zijn debet aan de ellende in de Gazastrook door voortdurend op te komen voor ongedierte zoals Hamas, maar ook de PA en uitschot zoals de Islamitische Jihad.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Het antwoord waarom ik niet naar Gaza ga is heel simpel: ik zou graag willen. Maar Israel, dat Gaza volgens jou helemaal niet bezet houdt, liet me er niet in. En inmiddels vermoed ik dat ik zelfs niet meer welkom ben in Israel zelf, zoals bekend de enige democratie in het Midden-Oosten en het land van alle Joden, van mij dus ook. Ik ben in het verleden wel een paar keer in Gaza geweest, overigens. De meeste mensen die ik daar ontmoette waren geen uitschot of ongedierte, maar hele gewone aardige mensen.
(Je moet trouwens ook voor de aardigheid even op die YouTube filmpjes kijken van de Palestijnen in Gaza die door de Israeli's werden doodgeschoten voor je weer zegt dat ze probeerden Israel binnen te dringen om daar Joden te gaan vermoorden. De meesten waren zo'n 150 meter verwijderd van het grenshek.)

Meir zei

Jouw 150 meter
https://twitter.com/jtruzmah/status/1038118522323386374

https://www.albawaba.com/news/palestine-calls-world-court-probe-israel-crimes-gaza-1201824

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Niet mijn 150 meter,maar die van de onderzoekscommissie van de VN. https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israeli-army-releases-details-of-probes-into-deaths-of-11-palestinian-protesters-1.7041811

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...