zondag 17 maart 2019

Hamas onderdrukt demonstraties in Gaza met harde hand en massale arrestaties

Betogers tegen de economische situatie en de politiek van Hamas verbranden banden in Gaza-stad. (Foto Wafa)

Politie en eenheden van de Ezzedin al-Qassem Brigades van Hamas hebben donderdag en vrijdag met geweld demonstraties uiteen gejaagd tegen de duurte en onlangs verhoogde belastingen die Hamas heft op tal van eerste levensbehoeften. De demonstraties begonnen donderdag en vonden plaats in onder meer Gaza-stad, Jabalya, Deir al-Balah en mogelijk ook andere plaatsen.
Donderdag traden eerste leden van de Ezzedin al-Qassem Brigades op tegen de verzamelde betogers in Gaza-stad en Jabalya. Zij droegen onder meer posters met teksten tegen president Abbas, en veroorzaakten botsingen met de betogers. Daarna kwam de politie die met harde hand (onder meers schoten in de lucht, pepperspray en de wapenstok) de betogingen verspreidde. Dit herhaalde zich vrijdag, onder meer ook in Deir al-Balah. Zo'n 70 mensen meldden zich met verwondingen in ziekenhuizen.
 Journalisten die de betogingen wilde verslaan werden afgerost, hun telefoons weren in beslag genomen. Sommige demonstranten werden gevolgd tot in hun huizen, die dan vervolgens werden doorzocht. Ook mensrechtenactivisten werden lastig gevallen of opgepakt. Zowel donderdag als vrijdag werden honderden mensen gearresteerd. Een deel van hen werd later weer vrijgelaten, maar sommige bronnen schatten dat zaterdagavond nog zo'n 500 mensen vastzaten.    
De demonstraties van vrijdag namen deels de plaats  in van de gebruikelijke vrijdags demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer. Die waren deze vrijdag geannuleerd, nadat de 100 luchtaanvallen die Israel donderdag had uitgevoerd als antwoord op twee per ongeluk afgeschoten raketten vanuit Gaza naar Tel Aviv die geen schade veroorzaakten. ''Veiligheidsoverwegingen'' werden als reden gegeven.
De Hamasgetrouwe troepen probeerden de indruk te wekken alsof de protesten gericht waren tegen de Palestijnse Autoriteit, die inderdaad de salarissen heeft gekort, en tal van betalingen aan Gaza heeft stopgezet, of tegen de Amerikanen die hun hulpverlening aan onder meer UNRWA en andere programma's tot nul hebben gereduceerd. Tot nu toe was de boosheid ook meestal op de PA of de VS gericht. Ditmaal werd echter rechtstreeks betoogd tegen Hamas, dat ervan de schuld kreeg dat nu niet alleen armoede, maar ook echt honger wordt geleden in Gaza.
All andere Palestijnse organisaties dan Hamas en de Islamitische Jihad hebben bij Hamas geprotesteerd tegen het optreden van de veiligheidstroepen en gezegd dat Hamas excuses moet maken. De mensenrechtengroep 'Euro-Mediterranean Human Rights Monitor' (Euro-Med) heeft het gedrag van de veiligheidstroepen veroordeeld. Dat deed ook de VN-afgezant voor het Midden-Oosten Mladenov. 

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...