Gelovigen bidden in de Bab al-Rahma moskee. (Foto Jordan Times)
Jordanië heeft zondag een beslissing van een Israelisch hof om de Bab al-Rahma ruimte van het complex van de Aqsa-moskee voorlopig te sluiten, van de hand gewezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit gaf een soortgelijke verklaring af.
Jordanië betoogde dat Oost-Jeruzalem,waaronder ook de Aqsa moskee/Haram al-Sharif bezet gebied is en dat daarom de Israelische wet daar niet van toepassing is. Bovendien, aldus Jordanië, is de Bab al-Rahma moskee een integraal onderdeel van het 144 dunam tellende terrein van de Aqsa-moskee en is de Jeruzalemse afdeling van de Waqf (dat wil zeggen de religieuze moslim autoriteit die de Aqsa beheert en bestuurt) onder het internationale recht de autoriteit die het exclusieve recht bezit de zaken van de Aqsa moskee te regelen. Jordanië vindt daarom dat Israel de rechterlijke uitspraak moet terugdraaien.
De ruzie om de Bab al-Rahma tussen Israel aan de ene kant en Jordanië en de Palestijnen aan de andre, is daarmee een nieuwe fase in gegaan.
Een korte tijd geleden schreef ik dat de spanningen rond de Bab al-Rahma verre van over zijn. De ruimte, die 16 jaar door Israel gesloten is geweest, omdat er een (inmiddels niet meer bestaande) aan Hamas gelieerde organisatie zijn thuisplek had, is niet lang geleden door de Waqf weer geopend. Dat was zeer tegen de zin van Israel. De afgelopen tijd kenmerkte zich door Israelisch ingrijpen, waarbij de ruimte werd gesloten, en weer geopend, waarbij belangrijke Waqf-leden (en andere hoge Palestijnen) werden opgepakt en waarbij sommigen van hen langdurige verboden kregen om op het terrein van al-Aqsa te veschijnen (onder hen was sheikh Abdel-Azeem Salhab, de leider van de Waqf). Rechtse Israelische activisten die de Rotskoepelmoskee willen afbreken om er een nieuwe Joodse Tempel neer te zetten, bezochten intussen het terrein, wat de spanningen natuurlijk nog verder aanwakkerde.
Intussen bezocht een hoge delegatie uit Israel Jordanië en werd er druk overlegd, maar de standpunten kwamen geen millimeter nader tot elkaar. Vorige week dreigde het Jeruzalemse Gerechtshof met een sluiting als de Waqf niet acte de présance zou geven bij een hearing van het hof, maar de Waqf weigerde. Daarmee zou de Waqf erkennen dat Israel juridisch iets over het terrein te zeggen heeft, en dat is iets wat de religieuze leiders met hand en tand ontkennen.
Nu heeft het Jeruzalemse Hof en voorlopige sluiting bevolen en de Waqf 60 dagen de tijd gegeven om alsnog te verschijnen. De reacties van Jordanië, dat een door Isarel erkende functie als behoeder van het Aqsa-complex heeft, waren daarbij voorspelbaar, en het is dan ook niet helemaal dudi8elijkw aarom de Jeruzalemse politie op deze uitspraak heeft aangedrongen, en waarom Israel het niet diplomatieker heeft proberen op te ,lossen. Als de politie inderdaad de moskee opnieuw dicht gooit zijn nieuwe botsingen waarschijnlijk niet te vermijden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand
Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten