dinsdag 9 april 2019

Palestijnse gevangenen beginnen hongerstaking

Rond de 150 Palestijnse gevangenen zijn dinsdagmiddag een hongerstaking begonnen waarbij zij ook zullen weigeren water te drinken. Het besluit om de staking te beginnen kwam nadat dagen van onderhandelingen met de Israelische gevangenisautoriteiten, de ''Israel Prison Services'', IPS, in de Ramon gevangenis zonder resultaat waren gebleven, zo meldde het Palestijnse Commitée van Gevangenen en Ex-Gevangenen.
De onderhandelingen gingen over eisen dat stoorzenders die onlangs op last van de Israelische minister Gilad Erdan in een aantal gevangenissen waren aangebracht om het telefoonverkeer onmogelijk te maken, zouden worden verwijderd. Volgens de gevangenen veroorzaakten ze duizeligheid en misselijkheid. Verder wilden zij dat er openbare telefoons zouden worden geïnstalleerd in gevangenissen, dat bezoek zou worden toegestaan voor gevangenen uit Gaza, en dat de eenzame opsluiting zou worden beëindigd voor gevangenen die op die manier waren gestraft voor een eerdere uitbraak van protesten. Tenslotte wilden zij ook betere medische voorzieningen.
De staking begon met 150 mensen in de Ketziot- en Ramon- gevangenissen en zal waarschijnlijk de komende dagen worden uitgebreid.
Er zijn vaker hongerstakingen gehouden onder de duizenden Palestijnse gevangenen in Israels gevangenissen, maar nieuw is de beslissing om ook geen water meer te drinken. Dat heeft in korte tijd fatale gevolgen. De staking is een reactie op het beleid van minister Erdan die een beleid heeft ingezet om het leven in de gevangenissen nog onplezieriger te maken dan het al was. Zo installeerde hij onder meer de stoorzenders, en verminderde hij de hoeveel drinkwater waarover iedere gevangene kon beschikken. De minister riep, in afwachting van de staking, alvast ziekenhuizen op om zich gereed te maken hongerstakers op te nemen.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...