woensdag 10 april 2019

Israelische verkiezingen: het tijdperk-Netanyahu is nog niet voorbij

(Foto Shehab News)

Netanyahu en zijn Likud-partij hebben opnieuw de beste kansen om de volgende Israelische regering te gaan vormen. In dat opzicht hebben de Israelische verkiezingen van 9 april geen verrassingen opgeleverd.
 Netanyahu en zijn belangrijkste uitdagen Benny Gantz haalden, zoals het er nu (met 97% van de stemmen geteld uitziet) beiden 35 zetels. Maar zoals verwacht, en op dit blog ook voorspeld, haalde Netanyahu samen met de rechtse en religieuze partijen een meerderheid van 65 (van de 120) zetels, zodat hij makkelijk een regering kan vormen. De Israelische pers meldt dat al die rechtse en religieuze partijen aanbevelen Netanyahu aan te wijzen als de nieuwe formateur en premier.
 Niettemin waren er toch een paar grote verrassingen. Dat was dat de Zehut (Identiteits) partij van Moshe Feiglin die de moskeeën op de Haram al-Sharif (Tempelberg) wilde slopen om er weer een tempel neer te zetten en de Westoever wil annexeren, geen zetels haalde. Er waren hem er zeven voorspeld. Hetzelfde lot viel ook de partij van Naftali Bennett en Ayelet Shaked, Nieuw Rechts (HaYamin Hehadash) ten deel. Zij zouden zes zetels krijgen volgens de peilingen en eindigden beneden de kiesdrempel van 3,25%. Zij hebben echter nog een kans als de ongeveer 200.000 stemmen van soldaten, gevangenen, zieken en diplomaten in het buitenland zijn geteld. Ze komen nu namelijk ruim 4.000 stemmen tekort. 
Het ziet er naar uit dat in de eindfase de meeste stemmen zijn gegaan naar de twee kemphanen Netanyahu en Gantz. In het geval van rechts lijkt Netanyahu, die op het laatste moment heeft beloofd dat hij alle Israelische nederzettingen op de Westoever wil gaan annexeren, stemmen te hebben getrokken die ten koste zijn gegaan van de ''kleintjes'' waar het deze twee rechtse partijen betreft. Aan de andere kant gebeurde iets soortgelijks. Arbeid, ooit de glorieuze partij van Ben Gurion die nog op 14 zetels in de peilingen stond, haalde er niet meer dan zes. Waarschijnlijk doordat veel kiezers toch op het laatste moment probeerden Gantz aan een meerderheid te helpen. De Israelische uitvoerders van de opiniepeilingen (die Gantz en Netanyahu beiden een zetelaantal in de buurt van de 28 hadden voorspeld) staan gigantisch in hun hemd.
Voor de rest zijn de uitslagen minder verrassend. De religieuze partijen, United Torah Judaism en Shas, deden het allebei iets beter dan verwacht: elk 8 zetels. De Unie van Rechtse Partijenen Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman haalden allebei 5 zetels en Kulanu van Moshe Kalon kreeg er 4. Tot zover het kamp van Netanyahu.
Aan de andere kant, de Gantz-kant, haalde de Arbeid zoals gezegd 6 zetels, en hetzelfde gold voor de Palestijnse partij Hadash-Ta'al. Het linkse Meretz haalde er 4 en de andere Palestijnse partij, Balad-Ra'am, eveneens vier. Samen is dat 20. Met Gantz samen dus 55.
Bij de formatie van een nieuwe regering, de vijfde onder Netanyahu, zullen zich in ieder geval twee belangrijke vragen voordoen: hoe gaat de rest van de wereld om met een annexatie van het grootste deel van de Westoever, zoals door Netanyahu beloofd, die het officiële doodvonnis inhoudt van de al jaren geelden achterhaalde twee-statenoplossing? En wat gaat er gebeuren met de door de procureur-generaal Mandelblit aangekondigde juridische vervolging van Netanyahu voor onder meer corruptie en omkoping?

1 opmerking:

frans zei

Misschien niet verrassend, wel erg jammer, met alle kwalijke gevolgen.

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...