maandag 3 juni 2019

Scherp Jordaans protest tegen de Israelische ''provocaties'' bij de al-Aqsa tijdens Ramadan

Nationalistische Joden marcheren onder politiebegeleiding over de Haram al-Sharif. (Via Twitter)
Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij Israel op scherpe wijze geprotesteerd tegen de manier waarop Israel zich in de maand Ramadan heeft gedragen ten opzichte van de al-Aqsa moskee/Haram al-Sharif en de daar verzamelde gelovigen,zo meldt het Jordaanse persbureau Petra. Volgens de woordvoerder van het ministerie, Sufian Oudeh, is dat protest ook via de diplomatieke kannalen overgebracht. Het ministerie wees Israel op zijn verantwoordelijkheden om als bezettingsmacht zijn verplichtingen jegens de bevolking na te komen en op te houden met provocaties. Jordanië vindt ook dat de internationale gemeenschap tussenbeide moet komen.
Los daarvan protesteerde het Jordaanse ministerie van Awqaf (religieuze zaken) tegen het feit dat gelovigen, onder wie vrouwen, kinderen en ouderen,  waren afgeranseld, en dat er gedurende de heilige maand Ramadan traangas was afgeschoten binnenin in de al-Aqsa moskee. Jordanië is mede-verantwoordelijk voor het welzijn van de Haram al-Sharif in Jeruzalem.
 De protesten, die ook werden geuit door de Waqf in Jeruzalem zelf, waren gericht tegen het feit dat Israel voor het eerst in 30 jaar - en tegen uitdrukkelijke afspraken in - Joden toeliet op de zogenoemde''Tempelberg'' tijdens de maand Ramadan.
De afspraak met de Waqf is dat Joden op de Tempelberg/Haram al-Sharif welkom zijn als bezoekers, behalve tijdens Ramadan, en dat ze er geen religieuze plechtigheden voltrekken. Israel liet echter op zondag rond de 1.200 Israelische bezoekers toe, onder meer een groep onder leiding van de fanatieke rabbijn Yehuda Glick. Een aantal van hen sprak ook zichtbaar gebeden uit. De bezoekers werden begeleid door een grote politiemacht, die de gelovige moslims die tegen het bezoek protesteerden, met geweld terugdreven in de Aqsa moskee, waarbij een ware veldslag uitbrak. De Joden vertrokken overigens van de Haram al-Sharif onder het zingen van het lied ''Laten we de Tempel herbouwen''.
De operatie van zondag was overigens ingebed in een Ramadan-maand waarin de Israelische politie vele malen met geweld moslims die de nacht op de Haram al-Sharif wilden doorbrengen, wat een onder gelovigen verbreid gebruik is, verwijderde. Ook werden scherpe controles buiten de stad en de heilige plaatsen gehouden. Op Lailat al-Qadr, laatste vrijdagnacht van Ramadan die een belangrijke plaats inneemt in de islam,waren er ook botsingen. Een 16-jarige jongen die probeerde met anderen in een groep de controles te omzeilen, werd eerder die dag doodgeschoten. Israel arresteerde zondag ook niet minder dan 58 mensen die alsmin of meer activistisch bekdn stonden. 
Behalve dat was zondag ook de ''Dag van Jeruzalem'' waarop Israel herdenkt dat op die dag in 1967 de stad werd ''herenigd''.Traditiegetrouw trekken daarbij zionistische jongeren met een zee van Israelische vlaggen door het Arabische gedeelte van Jeruzalem. Elk jaar leidt dat tot incidenten. Winkels gingen dicht en mensen bleven thuis om botsingen te voorkomen. Maar botsingen bleven dit jaar uit.. Geen opmerkingen:

Israelische politie schiet een Bedoeìen dood bij de Aqsa-moskee

De Israelische politie heeft vrijdag omstrreeks middernacht een Bedoeïen uit de Negev doodgeschoten bij de Aqsa-moskee. Het was 26-jarige Mo...