dinsdag 11 juni 2019

Israel maakt boomgaard tot natuurpark, pakt caravan af en confisqueert grond voor een weg

Tammun (Foto: Palestine Remembered)

Israelische eenheden hebben dinsdag tientallen olijfbomen ontworteld en een waterbron onklaar gemaakt in het Palestijnse dorp Tammunm, ten zuiden van Tubas, in het noorden van de Westoever.Het betreffende gebied is een ''natuurpark'' geworden. Zijn eigenaars mogen er niet meer naartoe. Elders in het noorden, ten oosten van Nablus, werd 20 dunam (twee hectare) land door de autoriteiten geconfisqueerd van de dorpen Deir al-Hatab en Azmout voor het maken van een nieuwe weg naar de nederzetting Elon Moreh. En bij de stad Tulkarem,  werd een caravan in beslag genomen van een boer uit het dorp Khirbet Jubara, die de caravan had geplaatst op land dat hij net met succes had teruggeclaimd van de Israelische autoriteiten.
In Tammum vertelde de inwoner Morshed Bani Odeh, dat Israelische eenheden het dorp bestormden, een installatie onklaar maakten waarin water werd verzameld en tientallen oude olijfbomen ontwortelden. Volgens Bani Odeh zijn er in het gebied waarin dit gebeurde, het gebied van Umm al-Kabash, zo'n 400 van die bomen en vier waterbronnen. De Israelische autoriteiten hebben de plaatselijke inwoners de laatste tijd verhinderd naar hun land te gaan. Het gebied is omheind en de bewoners hebben bericht gekregen dat het ''een natuurpark'' is geworden. Het bestemmen van gebieden tot natuurpark is één van de Israelische methoden om land van de Palestijnen te confisqueren en in Israelisch bezit te krijgen.

In het dorp Khirbet Jubara ging het, volgens het hoofd van de gemeente, Ihswan Tahseen, om een caravan van de familie Dasouki, die er juist in was geslaagd na meerdere pogingen om een stuk land terug te krijgen van negen dunam (0,9 hectare) en daarop een caravan had geplaatst voor landbouwdoeleinden. Het stuk land ligt bij de ingang van het dorp, vlak naast de ruïnes van een huis dat door Israel is gesloopt.
Khirbet Jubara is een klein dorpje dat ingeklemd ligt tussen de groene lijn van 1967 en de ''Apartheidsmuur'' die Israel in Palestijns gebied heeft opgetrokken. Israel heeft enkele honderden dunam van het dorp afgepakt voor de bouw van die Muur, en de inwoners, die van landbouw en kippenteelt afhankelijk zijn, zijn - samen met inwoners van enkele andere dorpjes - door de Muur gescheiden van ongeveer 4.000 dunam (400 hectare) land. Dat land is nu alleen bereikbaar via twee doorgangen: checkpoint al-Kafriyat, en poort nummer 22 in de Afscheidingsmuur.
Bij de dorpen Deir al-Hatab en Atmout gaat het om privé land van Palestijnen waarop een weg wordt aangelegd naar de nederzetting Elon Moreh. Het gaat nu om 20 dunam, oftewel twee hectare. Maar de aanleg van dit soort ''bypass'' wegen geeft altijd aanleiding tot meer landroof. In de eerste plaats gaat het om zogenoemde ''veiligheidszones'' aan weerszijden van de weg. In tweede instantie leiden dit soort wegen tot een snelle verdere uitbreiding van de nederzetting zelf.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...