donderdag 27 juni 2019

Duitse Bank trekt rekening in van Joodse organisatie die weigert afstand te nemen van BDS

Iris Hefets van ''Jüdische Stimme'' bij een demonstratie een paar jaar geleden. (Foto JS) 

De "Bank für Sozialwirtschaft'' in de Duitse plaast Keulen heeft onlangs de rekening ingetrokken die de organisatie"Jüdische Stimme für einen gerechten Friede in Nahost'',  bij de bank had. Dat meldt de Berliner Tageszeitung, TAZ. Jüdische StimmeStimme (waarvan de volle naam 'Joodse stem voor een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten' betekent), is een progressieve Duits-Joodse organisatie.  De reden voor het intrekken van de rekening is dat Jüdische Stimme (JS) geweigerd heeft zich te distantiëren van BDS (Boycott, Desinvesteren, Sancties, de boycot van Israel). Joodse organisaties als de ''Zentralrat'' het, het officiële overkoepelende orgaan van Duits-Joodse organisaties, had dat geëist  De bank werd daarna door de officiële Joodse organisaties voor het blok gezet.
Jüdische Stimme weigerde afstand te nemen van BDS niet omdat de organisatie zelf tot de BDS-beweging behoort, maar omdat JS het boycotten van Israel een legitiem middel vindt om de bezetting van de Palestijnen te beëindigen. ''Als homoseksuelen worden vervolgd en er wordt je als hetero gevraagd om openlijk te verklaren dat je geen je homo bent, dan doe je dat ook niet,'' zei Inge Hefets, de voorzitster van JS,
 Het intrekken van de rekening door de bank is het zoveelste BDS-gerelateerde incident in Duitsland in vrij korte tijd. Op 17 mei verklaarde de Bondsdag, het Duitse parlement, onder druk van Israel en de ''Zentralrat'' van Duitse Joden dat BDS ''antisemitisch'' is.  Onlangs werd de directeur van het Berlijnse Joodse Museum zodanig onder druk gezet door dezelfde officiële Joodse gemeenschap en de Israelische ambassadeur in Berlijn, dat hij aftrad. Dat gebeurde omdat deze Peter Schäfer. een man met een heel grote reputatie in de wereld van de Judaica-studies, in een 'tweet' had verwezen naar een brief van 240 Israelische en Joodse geleerden die bezwaar hadden aangetekend tegen het besluit van de Bondsdag.  Eerder al dit  jaar werden op last van Israel sprekers geweerd in Berlijn  En in december 2018 deed een Israelische organisatie die anoniem bleef ook al een beroep op de Duitse regering om subsidies aan onder meer B'tselem en ''Breaking the Silence'' te stoppen. (Een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting waar overigens ook het Nederlandse CIDI rond dezelfde tijd heel toevallig een lans voor brak).
De Bank für Sozialwirtschaft, waarbij veel organisaties zijn aangesloten die werkzaam zijn op sociaal gebied en ook veel NGO's, sloot de rekening van JS ook al een keer in 2016.  Dat stuitte toen op zware kritiek. Onder meer werd geroepen dat dit de eerste keer sinds de nazi-tijd was dat een bank een rekening afsloot van een Joodse organisatie. De bank draaide het besluit daarom in 2018 weer terug, nadat zij in gesprekken met JS was gerustgesteld dat kritiek op Israel en het zionisme niet automatisch hoeft te te betekenen dat het bestaansrecht van Israel in twijfel wordt getrokken.
Het besluit van 2018 van de bank werd echter onder vuur genomen door de Joodse ''Zentralrat'' en de centrale Joodse instelling voor maatschappelijk werk, die eisten dat JS afstand moet nemen van BDS. Ook het Amerikaanse Simon Wiesenthal Centre, mengde zich in de strijd. De Bank zocht een uitweg uit deze ''intern-Joodse controverse'' zoals zij het noemde, door de positie van JS te laten onderwerpen aan het oordeel van een wetenschapper. Maar JS weigerde dat, omdat zij, zich daarbij, zoals Iris Hefets zei, zich niet wilde onderwerpen aan 'een verhoor'. JS kreeg overigens in april 2019 nog de Vredesprijs van de stad Göttingen. Wel onder protesten van de  Zentralrat en andere Joodse instellingen, Dat wel. 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...