vrijdag 28 juni 2019

Nieuwe afspraak Israel - Hamas wendt botsing af

Tankauto's bij Kerem Shalom. (Foto Gisha)

Het gevaar van een nieuwe botsing tussen Israel en Gaza is even afgewend. Bronnen van de Verenigde Naties hebben bevestigd dat Israel en Hamas een akkoord hebben bereikt over de levering van brandstof voor de elektriciteistcentrale van Gaza en uitbreiding van de visserijzone van 10 zeemijlen naar 15 mijl, meldt de jrant Haaretz. Israel zal ook een flink aantal in beslag genomen vissersboten teruggeven. Onlangs werd in dat verband een aantal van 65 in beslag genomen scheepjes genoemd.
Op twitter werd vrijdagmorgen al gemeld dat vier tankauto's al Gaza zijn binnengereden en dat de derde turbine (van de vier) van de elektriciteitscentrale aan het opstarten was.
Het akkoord is tot stand gekomen via bemiddeling van de VN en Egypte. Dat gebeurde nadat zogenoemde ''brandballonnen'' en flink aantal branden hadden veroorzaakt in gebieden en landbouwvelden van Israelische dorpen en kibbutziem langs de grens met Gaza. Afgelopen dinsdag maakte Israel als reactie nog bekend dat het alle leveranties van brandstof via de grensovergang Kerem Shalom zou stoppen als reactie op de brandstichtingen.
Inmiddels is kennelijk het besef doorgebroken dat de brandballonnen een reactie zijn op het niet nakomen door Israel van de jongste bestandsovereenkomst van afgelopen mei.
Vorige week waarschuwde de nummer één van Hamas, Ismail Haniyeh, tijdens een gesprek met journalisten in Gaza dat het bestand met Israel in gevaar kwam, doordat Israel zijn afspraken niet nakwam. Een paar dagen eerder was er nog een treffen waarbij Israel bombardementen uitvoerde als reactie op een raket uit Gaza.  Ook stelde Israel toen een totaal visserijverbod in van een week.
Volgens de krant Haaretz heeft Hamas in ruil voor de Israelische toezeggingen gezegd dat de brandaanvallen zullen stoppen.
Israel zelf heeft zoals gewoonlijk helemaal niets gezegd over de afspraken. Israel heeft nog nooit officieel ook maar iets toegegeven over welke afspraken, wanneer dan ook, met Hamas.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...