maandag 3 juni 2019

Israel voerde voor derde keer binnen een week aanval op Syrië uit

Israel heeft maandag voor de derde keer binnen een week een aanval op bases op Syrisch grondgebied uitgevoerd.  Dit keer was het doel de zogenoemde T-4 luchtmachtbasis bij Homs. Volgens de krant Haaretz werd een Iraans doel onder vuur genomen. Syrische bronnen meldden dat er twee doden waren.
Eerder deze week viel Israel een Syrisch luchtdoelafweer systeem aan in de provincie Quneitra. Daarbij zouden tenminste twee Syrische slachtoffers zijn gevallen, evenals een zevental Iraniërs. Ook viel de Israelische luchtmacht verschillende andere Syrische doelen aan. Deze aanvallen waren een reactie op het afschieten, zateradgavond, vanuit Syrië van twee raketten richting de berg Hermon in de door Israel bezette Syrische Golan hoogvlakte. De raketten troffen geen doel. Israel is ervan overtuigd dat ze niet - zoals in het verleden - afgedwaalde raketten waren die de oorlogvoerende partijen op elkaar af hadden afgevuurd, maar dat het ging om een welbewuste poging Israelische doelen te raken. Niettemin heeft Israel de ''bron'' van de raketten nog niet weten te achterhalen.

De aanval op de T-4 basis van maandag was van een andere orde, duidelijk op Iraanse doelen gericht. Israel heeft eerder meerdere aanvallen op de Iraniërs uitgevoerd, die zich een tijd geleden vanuit Damascus hiernaartoe hebben teruggetrokken. Onder meer was dat om de aanvoer van raketmateriaal naar Hezbollah in Libanon te stoppen. Haaretz meldt ook dat er via de Amerikanen een boodschap naar de Libanese regering is gestuurd omdat er pogingen zouden bestaan van Hezbollah en Iran om in Libanon een productielijn te starten voor het ''upgraden''van geleide raketten.


Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...