zondag 9 juni 2019

Amerikaanse ambassadeur Friedman meent dat Israel delen van de Westoever mag annexeren

Friedman (Foto Wikipedia)
De Amerikaanse ambassadeur in  Israel, David Friedman, heeft gezegd dat Israel volgens hem het recht heeft delen van de Westoever te annexeren. ''Onder bepaalde omstandigheden heeft, denk ik, Israel het recht om een gedeelte van de Westoever maar niet alles ervan te behouden. Israel is zeker gerechtigd een deel ervan te houden,'' aldus Friedman.  Op de vraag wat Amerika zou doen als de Israelische premier Netanuyahu eenzijdig delen ervan zou annexeren weigerde Friedman antwoord te geven.   
In een interview met de New York Times zei Friedman: ''We hebben niet echt een mening totdat we weten hoeveel, op welke voorwaarden, waarom het zin heeft, waarom het goed is voor Israel, waarom het goed is voor de regio, waarom het niet meer problemen veroorzaakt dan het oplost. Dat zijn dingen die we willen begrijpen en ik wil niet bij voorbaat een standpunt innemen.'' 
Ook zei Friedman dat Israel troepen zou kunnen handhaven op de Westoever. ''net als de Amerikanen troepen achterlieten in Duitsland, Korea en Japan, plaatsen waarmee de daarvoor met de betreffende naties in oorlog waren. Dat was volgens hem ''niet tegengesteld aan vrede''. 
Friedman merkte verder op dat Palestijnen ''massale druk'' uitoefenen opdat de komende conferentie in Bahrain niet zal slagen.
Hij wist ''uit de eerste hand'' dat er bijna geen Palestijnse zakenlieden waren die hadden willen wegblijven van een ontmoeting met de rijkste bronnen van welvaart in de wereld waar de discussie zou gaan over het geven van geld aan de Palestijnen. Maar ''massale druk'' van de Palestijnse leiders had hen ervan weerhouden. Hij noemde het ook ''unfair'' zoals de Palestijnen hadden gedaan om het een ''poging tot omkoping of een manier om hun nationale aspiraties af te kopen.  Het is een poging om hun verlangen naar een levensvatbare economie tot leven te brengen.''
Friedman was er verder van overtuigd dat de Palestijnen meer schuld dragen aan de huidige situatie dan de Israeli's. ''Er zijn hun buitengewoon genereuze voorstellen gedaan die ze hebben afgewezen,'' aldus de ambassadeur. Bovendien meende hij hij dat de Palestijnse Autoriteit een ''erg slechte staat van dienst heeft op het gebied van de mensenrechten. De moeilijkheid is nu echt het Palestijnse leiderschap,''meende hij.

De Israelische NGO Vrede Nu deed na het interview een oproep op president Trump om Friedman te ontslaan, als hij als een ''faire onderhandelaar'' te boek wil staan voordat hij zijn vredesplan publiceert. 
Ik sluit me bij de oproep van Vrede Nu aan. Niet omdat ik denk dat Trump daarmee een faire onderhandelaar zou kunnen worden, maar omdat Friedman met het interview eens te meer laat zien dat hij de ballen snapt van het Palestijnse probleem, dat hij niets weet van de geschiedenis, en weinig of geen begrip heeft  van het Midden-Oosten als geheel.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...