donderdag 20 juni 2019

Israels Arabische partijen maken nieuwe lijstverbinding bekend

Ayman Odeh, de leider van de partij Hadash en de man die de vorige Gezamenlijke lijst leidde. (Photo ActiveStills.org)

Israels vier Palestijnse partijen hebben woensdag bekend gemaakt dat zij opnieuw met een gezamenlijke lijst zullen uitkomen bij de verkiezingen van september. De lijst bestond ook bij de voor-vorige verkiezingen van 2015. Toen haalden de partijen gezamenlijk 13 zetels. Bij de laatste verkiezingen van april, die dus in september over gedaan zullen worden, was hun lijst in tweeën gesplitst en zakte het aantal zetels naar 10.
De onderhandelingen namens de vier werden gevoerd door Mansur Dehamshe van de communistische Hadash-partij, Osama Sa'adi van Ta'al, Ibrahim, Hijazi van Ra'am en Jamal Zahalka van Tajamu (Balad). In een gezamenlijke verklaring zeiden de vier dat de meeste Arabische burgers zo'n gezamenlijke lijst willen. Ze voegden eraan toe dat een gezamenlijke lijst niet minder belangrijk is dan in 2015, gezien de recente ''racistische, koloniale wet op de Natiestaat en de consequenties ervan, de discriminatoire praktijken, het beleg van Gaza, confiscaties van land, de strijd om een huis te vinden in de Arabische sector, het streven van het establishment om ons burgerschap van alle betekenis te ontdoen, en onze wil om de toenemende misdaad en het geweld het hoofd te bieden''.
De verklaring noemde ook de nieuwe uitdagingen op het politieke vlak, zoals het streven van de Verenigde Staten om de "Deal van de Eeuw uit te voeren door Jeruzalem te erkennen als Israels hoofdstad en er de Amerikaanse ambassade naar toe te verplaatsen, door de annexatie van de Golan hoogvlakte te erkennen, door haar aanvallen op UNWRA waarvan het het budget drastisch heeft gekortwiekt, en de verontrustende ''regionale gesprekken'' die plaats vinden, zoals de komende conferentie in Manama, de hoofdstad van Bahrein''.
De invulling van de kandidatenlijst van de lijstverbinding zal nog later worden uitgewerkt.

Geen opmerkingen:

Een aanslag in Jeruzalem en tien Palestijnse doden sinds dinsdag

Aanslag in  Jeruzalem. (Wafa) Twee Palestijnse schutters hebben donderdagmorgen in Jeruzalem bij een aanslag drie mensen doodgeschoten en ze...