vrijdag 28 juni 2019

Israeli's schieten man van 21 dood

Mohammed Obeidi
Israelische militairen zijn donderdagavond de wijk Obeid van Issawiya (een stadje dat bij Jeruzalem is getrokken) binnen gevallen en hebben daar de 21-jarige Mohammed Samir Obeidi doodgeschoten. Vier anderen raakten gewond. Ooggetuigen meldden dat de militairen binnenvielen naar aanleiding van een demonstratie tegen de regelmatige invallen van de Israeli's in de wijk. Zij controleerden ID-kaarten en er ontstonden botsingen. Volgens de ooggetuigen werd Mohammed Obeidi echter zonder duidelijke reden doodgeschoten en pas toen de onlusten alweer ruim voorbij waren. Een militair gewapend met een pistool schoot van korte afstand vier kogels op hem af, waarvan er een zijn been raakte en één hem trof in zijn hart. Volgens de ooggetuigen was er geen sprake van dat  Mohammed Obeidi voetzoekers zou hebben afgestoken die de leven van de militairen in gevaar brachten, zoals het leger verklaarde om zijn dood te rechtvaardigen.
Mohammed werd naar het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem gebracht, waar hij dood werd verklaard. Familieleden en vrienden werden op een afstand gehouden. Zijn dood werd aanleiding voor protesten in Wadi al-Joz, at-Tour, Issawiya, Shu'afat, het Shu'afat-kamp en Abu Dis.
Mohammed Obeidi was een voormalige gevangene van de Israeli's. Hij was pas een jaar op vrije voeten. Zijn vader was indertijd ook een politieke gevangene. Zij zus, toen 16, werd in 2016 opgepakt onder verdenking dat zij een mes bij zich zou hebben. Zij werd daar later tot vijf maanden voor veroordeeld.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...