zaterdag 29 juni 2019

Minimaal 50 gewonden bij veldslag 'Issawiya na dood 21-jarige demonstrant

Het afgebrande kantoor van de gemeente
Het bij Jeruzalem gevoegde dorp 'Issawiya is vrijdagnacht het toneel geweest van wijd verbreide onlusten. Dat gebeurde nadat de 21-jarige Mohammed Samir Obeid van korte afstand was doodgeschoten met pistoolschoten door een Israelische politieman. Volgens de politie gebeurde dat omdat hij dreigde voetzoekers naar politiemannen te gooien. Dat werd  ''levensbedreigend'' geacht. Palestijnse ooggetuigen zeiden dat Obeid, die kort daarvoor een Israelische gevangenisstraf van vijf jaar had uitgezeten wegens stenengooien, helemaal geen vuurwerk had willen gooien. Hij werd volgens hen in koelen met drie of vier schoten doodgeschoten, op een moment dat de onlusten wegens weer  een nieuwe politie-inval eigenlijk al weer een tijdje voorbij waren.
Volgens het Palestijnse persbureau WAFA vielen bij de protesten in de nacht van vrijdag op zaterdag 80 gewonden. Verder werden 19 mensen gearresteerd, onder wie leden van de ''extended family'' van Obeid.  Het administratieve kantoor van de gemeente Jeruzalem in 'Issawiya, een soort bijkantoor van de gemeentelijke diensten, werd door de woedende menigte platgebrand. 
De Rode Halve Maan, het Palestijnse equivalent van het Rode Kruis, meldde dat het 50 gewonden  had behandeld, zes met gebroken ledematen, 37 wegens wonden door zogenoemde ''rubberkogels'', en zeven wegens verstikking door traangas. Overigens had de politie het werk van de Rode Halve Maan bemoeilijk, door hen tegen te houden en geen ambulances toe te laten in het gebied.
De Israelische politie weigert intussen het lichaam vrij te geven van de doodgeschoten Mohammed Obeid. De krant Haaretz  meldde dat de politie voor een rechtbank in Jeruzalem een verzoek van de familie van Obeid weigerde met het argument dat zijn begrafenis aanleiding zou worden voor nieuwe onlusten. De rechter bepaalde dat de politie binnen twee dagen een datum moet noemen waarop het lichaam van Obedi, dat wordt bewaard in het Instituur voor Forensische Geneeskunde Abu Kebir, alsnog wordt teruggegeven.
De inwoners van 'Issawiya klagen intussen over het feit dat hun stadsdeel nu al twee weken wordt belaagd door de politie en voortdurend het toneel is van huiszoekingen, waarbij de boel overhoop wordt gehaald en politie-invallen.  De inwoners noemend het ''een mini-oorlog''. Elders vielen vrijdag overigens nog meer Palestijnse gewonden. Bij een protestmars van de dorpen Azmout en Deir al-Hatab (in de buurt van Nablus) vielen meerdere gewonden toen een protestdemonstratie tegen de annexatie van een deel van hun land uiteen werd geslagen. In het dorp Nil'in vielen eveneens gewonden bij de reactie van Israelische soldaten op de wekelijkse protestdemonstratie tegen de ''ApartheidsMuur''. Daardoor brak ook brand uit in een olijfboomgaard. Bij de wekelijkse demonstratie in Ni'lin tegen de Muur vielen eveneens gewonden.  En in Kafr Qaddum (in cde buurt van Qalqilya) vielen bij de aanval van de Israeli's op de wekelijkse protestmars in die plaats tegen de Muur tien gewonden onder wie een journalist.  
En natuurlijk waren er ook de gewonden bij het Israelische optreden tegen de wekelijks demonstratie van de Grote Mars van de Terugkeer in Gaza. Het was de 64ste vrijdag van deze demonstraties en er waren 128 gewonden: 41 door scherpe munitie, 36 door ''rubberkogels'', en 46 door treffers met traangasgranaten. Ook waren er verstikkingsgevallen door traangas.

Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...