donderdag 27 september 2012

Demonstreer: de Israelische legerband komt weer naar Nederland


Ik meld het het hier ook maar even op mijn blog: de Israelische legerband komt weer naar Nederland. Onder het  uiterst toepasselijke motto 'Geboren voor vrede' (geen enkel leger heeft immers in de afgelopen drie, vier decennia zoveel mensen naar de 'vrede van het graf' verwezen als het Israelische)  treedt de band op op concerten georganiseerd door Christenen voor Israel, de club die zich in Nederland bij uitstek sterk maakt voor de diefstal van Palestijns land te behoeve van Israelische nederzettingen. CvI meldt:

De negen leden van de zang- en muziekgroep van het Israëlische leger geven van maandag 12 tot dinsdag 20 november vier concerten in ons land onder het motto “Geboren voor vrede”. De jongens en meiden van Tzahal treden op in:
  • Bussum op maandag 12 november in theater ’t Spant, Dr. A. Kuyperlaan 3,
  • Zutphen op dinsdag 13 november in theater Hanzehof, Coehoornsingel 1,
  • Drachten op maandag 19 november in theater De Lawei, Burg. Wuiteweg 24, en
  • Den Haag op dinsdag 20 november in sporthal Ockenburgh, Wijndaelerduin 27.

Alle concerten beginnen om 19.30 uur en duren tot circa 22.00 uur. Ze worden georganiseerd door Christenen voor Israël, in samenwerking met de Collectieve Israël Actie en regionale werkgroepen.


Afgezien daarvan is er ook nog een vijfde concert. Dat kunnen we lezen op de website van de Collectieve Israel Actie:
 De Tzahal band komt weer naar Nederland!
Op donderdagavond 15 november organiseert de Collectieve Israel Actie in samenwerking met de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam een Tzahal concert in het LJG gebouw.
Het programma bestaat uit Israëlische muziek, een vleugje Klezmer en moderne liedjes. Voor elk wat wils!

Reserveren (verplicht) kan via: 
info@israelactie.nl Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!
De toegangsprijs bedraagt € 15, inclusief hapjes en drankjes.
Een deel van de toegangsprijs gaat naar het Jeugddorp Ramat Hadassah.

Programma:
19.00 uur: ontvangst met hapjes en drankjes
20.00 uur: begin concert
Locatie: LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, 1079 RK, Amsterdam.


Ook verleden jaar was de legerband in Nederland. Daar werd toen - terecht - tegen gedemonstreerd, immers de band is een instrument van een leger dat al 45 jaar een bezetting in stand houdt. Met zo'n vrolijke tournee probeert het die bezetting - en gepleegde oorlogsmisdaden als tijdens de recente veldtocht in Gaza - te bedekken met een suikerzoet laagje music for the millions en zionistische evergreens. Ik hoop dat er dit jaar weer wordt gedemonstreerd en zal er eventueel zelf aan deelnemen. 
En wat het optreden bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) betreft. Ik maakte verleden jaar -toen ik zelf nog lid was van de LJG - twee dagen voor de band daar zou optreden, bekend dat ook daar een demonstratie op het programma stond. Vervolgens werd door het LJG-bestuur gedaan alsof ik voor het houden van deze demonstratie verantwoordelijk was, werd ik met royement bedreigd en werd gedaan alsof ik extra kosten die de beveiliging zou hebben moeten maken, zou moeten vergoeden. Een absurde situatie waarover - zelfs via een geschillencommissie - niet te praten viel. Zodat ik mijn lidmaatschap heb opgezegd. (Ik heb dat hier uitvoerig beschreven). 

Ditmaal echter zullen we elk misverstand vermijden. Ik roep op tot het houden van een demonstratie en vaag vrijwilligers zich bij mij te melden: (elsewhere@planet.nl).

9 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

"geen enkel leger heeft immers in de afgelopen drie, vier decennia zoveel mensen naar de 'vrede van het graf' verwezen als het Israelische."

U leefde blijkbaar de afgelopen drie, vier decennia op een andere planeet dat u zulke nonsens op schrijft.
U heeft daardoor blijkbaar nooit gehoord dat er ook een Soedanees, Irakees, Iraans en Syrisch leger is.

Fijn dat u zo duidelijk maakt vanuit wat voor gebrek aan feitenkennis u schrijft.

Abu Pessoptimist zei

U hebt - helaas - wel grotendeels gelijk. Om te beginnen had ik er de woordjes 'met acties over de grens' bij had moeten zetten. Bij veel andere gebeurtenissen ging het burgeroorlogen. In Soedan woedde een burgeroorlog tussen noord en zuid (moeilijk uit te maken wie het meeste slachtoffers maakte en hoeveel). Het leger van Saddam Hussein moordde de eigen Koerden en sjiïeten uit. En wat Syrië betreft: ook dat is een burgeroorlog waarbij niet alleen het leger maar ook de oppositie flink huishoudt.

Maar u hebt absoluut gelijk als het gaat om de oorlog Irak-Iran (die werd begonnen door Saddam Hussein, de Iraniërs waren daarin de aangevallen partij). Die was natuurlijk met zijn 2 a 3 miljoen doden aanzienlijk bloediger dan de enkele tientallen duizenden doden die Israel op zijn geweten heeft (alleen al 10.00-20.000 in Libanon in 1982). En ik had natuurlijk ook aan de Amerikanen moeten denken en de honderdduizenden die slachtoffer werden van de Amerikaanse bevrijdingsacties in Irak en Afghanistan.

Anoniem zei

Nou Maarten Jan,

Laat likud maar "lullen". Wat een aardige allitteratie komt er opeens bij mij naar boven. Die houden we erin...

Jij hebt een enorme hoeveelheid feitenkennis vind ik en velen met mij, maar BOVENDIEN een menselijk geweten.

Hulde dus voor je oproep en je blog.

Gennadi zei

Abu, je haat tegen Israël maakt jij blind en doof. Laat je linkse vriendjes lekker 'demonstreren' en ga gewoon met ons mee naar binnen om van mooie muziek te genieten. Ik ga zelf dit jaar naar Zutphen.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, ik ben dol op muziek, alleen is dit niet zo mijn genre. Maar daar gaat het dus niet om. Dit is een poging om met mierzoete meezingers (Hava naguila etc.) een groot publiek te doen vergeten dat we te doen hebben met een leger dat één van de langste bezettingen uit de geschiedenis uitvoert en regelmatig Palestijnen afknalt. Het wordt tijd dat de wereld dat onder ogen ziet en Israel tot de orde roept, c.q. dat ze in Israel (en in de joodse gemeenschappen elders)zelf een keer gaan begrijpen dat dit afgelopen moet zijn. Met haat heeft dat niets maar dan ook niets te maken. Integendeel, denk ik zelf eigenlijk.

Anoniem zei

Gennadi, als mens zal ik daar een ander soort lied zingen, zingen voor recht en rechtvaardigheid. Hopelijk zullen de bezoekers zich dit keer iets christelijker of meer joods gedragen. Geweld en scheldpartijen lossen niets op, ook niet voor een synagoge.
Het verbale geweld en de bedreigingen komen niet van mensen die demonstreren voor het recht maar van mensen die zich identificeren met de bezetting en daar blijkbaar geen problemen mee hebben.
gr. Jose

Anoniem zei

Ik heb wel een foto's gezien van die militairen, waar ze een helm en een vest droegen met "Born to kill" er op!

Corrie

Martin Sijes zei

Dag Maarten Jan,
Ik ben het niet met je eens.
Tsahal is ook het leger dat de Joodse staat verdedigt en in stand houdt. Met alle kritiek die ik op de politiek van deze regering heb, staat dat voor mij voorop. Zonder leger geen Joodse staat. En die staat vind ik essentieel en het hebben van een sterk bewapend en zonodig hard optredend leger waard.

Ik ga dus ook naar het concert.
Ik hoop dat wij elkaar eerder spreken dan voor de deur van de sjoel.

Zoals vaak niet met je eens, maar toch je vriend

Martin Sijes

Abu Pessoptimist zei

Martin,dank voor je reactie. Maar zoals je vast wel weet, houd ik dit blog vooral om 'ander' nieuws te brengen in de hoop dat ik mensen aan het denken zet. Zo is het ook met dat protest. Dat is vanzelfsprekend geen demonstratie tegen het Israelische leger als zodanig (ik pleit er ook niet voor om het af te schaffen), maar tegen het leger als uitvoerder van de bezetting en tegen de mentaliteit en uitwassen die daarmee gepaard gaan, inclusief het regelmatig uitvoeren van onnodige veldtochten in naburige gebieden. Dat zijn zaken die in Israel (en in de Joodse gemeenschap daarbuiten) niet of nauwelijks bespreekbaar zijn. Ergo: demonstreren is de enige optie.

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...