dinsdag 11 september 2012

Protesten op Westoever tegen duurte worden gewelddadig

Jericho (Ma'an News)
Protesten en demonstraties op de Westoever wegens de slechte economische toestand, het gebrek aan banen en de duurte, hebben maandag deels een gewelddadig vervolg gekregen.  Op de Westoever wordt  al dagenlang gedemonstreerd - onder meer naar aanleiding van een prijsstijging van 5% in de brandstofprijzen - maar maandag braken in diverse steden rellen uit. In Hebron gooiden demonstranten stenen naar een politiebureau, nadat eerder kantoren van  gemeentelijke diensten en brandweerauto's waren bekogeld. De politie reageerde met het afvuren van traangas. Tientallen demonstranten en politiemannen raakten gewond.
In Bethlehem braken rellen uit omdat stakende taxi- en vrachtautochauffeurs op twee plaatsen weigerden het verkeer door te laten. Boze passanten gooide stenen naar de auto's die de weg blokkeerden. Vanuit het Deheishe-kamp marcheerde intussen een stoet demonstranten naar het kantoor van president Abbas in Bethlehem, waarbij ze leuzen riepen tegen de president, tegen premier Fayyad, en tegen het Protocol van Parijs (1994) waarin de economische verhoudingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit zijn geregeld.  In Beit Jala, niet ver van Bethlehem, werd eveneens geroepen om het aftreden van Fayyad. Leiders van de protesten probeerden jongeren te verhinderen om vernielingen aan te richten.
In Ramallah werden autobanden en de inhoud van afvalbakken in brand gestoken. Taxichauffeurs blokkeerden de straat voor het kantoor van Fayyad en tientallen mensen riepen er onder zijn raam om zijn aftreden. Bij het Jalazun kamp en in Bir Zeit werden eveneens autobanden verbrand. Hetzelfde gebeurde in het Balata kamp bij Nablus, waar ook de straten werden geblokkeerd.   
In Jenin werd effectief het economische leven platgelegd doordat straten werden geblokkeerd. Ook in Tulkarem en Jericho waren protestacties en blokkades. 
Trasport door de Westoever was maandag zo goed als onmogelijk, aangezien vrijwel alle chauffeurs in staking waren. Nasser Younis, hoofd van de vakbond van personenvervoerders, schatte het aantal stakende chauffeurs op 24.000. Als extra symptoom van de crisis kondigde minister van financiën Nabil Qassis maandag aan dat overheidsemployees die meer dan 2.000 shekel (502 dollar) per maand verdienen, wegens de financiële problemen waarin de regering verkeert, niet meer dan een deel van hun salaris over augustus zullen ontvangen. De budgettaire problemen van de PA, die onder meer worden veroorzaakt doordat toezeggingen van steun van de VS op zich laten wachten en doordat beloftes van de Golflanden niet gestand zijn gedaan,  hebben al meerdere malen voor vertraging gezorgd in de betaling van de salarissen van de 153.000 overheidswerknemers. Volgens woordvoerders van de PA gaat het bij het niet uitbetaalde maar wel beloofde geld om 1,2 miljard dollar, meer dan een kwart van de begroting voor dit jaar van de PA.   
 

5 opmerkingen:

trees zei

Uberhaupt bizar dat de Grote Satan Amerika ook maar 1 dollar overmaakt. Een ware moslim zou ook iedere dollar vanuit amerika principieel weigeren, want het is de wil van Allah.

Abu Pessoptimist zei

De Grote Satan (de benaming was van wijlen Khomeiny en is hier behoorlijk out of place) maakt dat geld maar al te graag over, want de Palestijnse Autoriteit is een hulpje van Israel dat eigelijk niet kan worden gemist. En volgens mij is elke moslim, net als elk ander mens, blij met elke dollar, waar hij ook vandaan komt.

Likoed Nederland zei

Tsja, gevangen zittende moordenaars slurpen zes procent van de Palestijnse begroting op.

http://likud.nl/2012/09/zes-procent-van-de-palestijnse-begroting-gaat-naar-salarissen-van-terroristen/

Abu Pessoptimist zei

Likoed, Ik kan die cijfers niet verifiëren. Maar ik weet wel dat er altijd wel erg veel Palestijnen erg hoge straffen uitzitten in de Israelische gevangenissen. Het Israelische militair-juridische systeem heeft namelijk alleen schijnbaar enige overeenkomst met recht.

Anoniem zei

USAID geeft geld om wegen aan te leggen, watersystemen etc etc.
Wegen worden op last van Israel afgesloten en gebruikt door kolonisten en watersystemen voorzien voor 20 % Palestijnse dorpen en 80% kolonisten.
Vele projecten die betaald zijn door NGO's worden door het leger of kolonisten vernietigd.
Misschien is de geest uit de fles en gaat men zich nu echt verzetten tegen de Palestijnse leiders die zich te weinig verzetten tegen de bezetting.
Likoud NL ik weet niet hoeveel moordenaars er vast zitten, wel weet ik dat moordenaars of misdadigers onder kolonisten gewoon vrij rondlopen of een berisping krijgen.
Jose

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...