woensdag 12 september 2012

VS-missies in Cairo en Benghazi bestormd en vier diplomaten gedood als reactie op anti-Islam film


 
Nieuwe update 14 september.
Tenminste zeven mensen zijn vrijdag omgekomen bij nieuwe rellen naar aanleiding van de anti-moslimfilm 'The Innocence of Muslims'. Drie mensen werden gedood tijdens een bestorming van de Amerikaanse ambassade in Khartoum, twee mensen verloren het leven bij een bestorming van de Amerikaandse ambassade in Tunis (daar vielen ook 29 gewonden), één man werd gedood in Cairo en nog een dode viel bij rellen in de Noordlibanese stad Tripoli. In totaal ware er onlusten in meer dan 20 landen, waaronder de Palestijse gebieden, Bangladesh, Nigeria,  Yemen en Sri Lanka. 
The New York Times meldde intussen dat de naam Sam Bacile van de maker waarschijnlijk fake was, en dat het mogelijk ging om iemand met de naam Nakoula Bassely Nakoula, een benzinepomphouder met een frauduleus verleden en een bekende hater van de islam. Hij zou geen Israeli zijn en evenmin Joods.  Hij zou hebben samengewerkt met pastor Terry Jones en zakenlieden die de islam een kwaad hart toedragen.  
    

Updated.  De Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie leden van de diplomatieke staf zijn dinsdagavond omgekomen, nadat een boze menigte het Amerikaanse consulaat in de Oost-Libische Benghazi en een ander pand va de Amerikanen had bestormd, beschoten met onder meer mortieren en in brand gestoken. De ambassadeur, Christopher Stevens, kwam daarbij om door rookvergiftiging. Drie andere leden van de diplomatieke staf kwamen eveneens om. Het consulaat brandde uit (zie foto/AP).
In Cairo werd de Amerikaanse ambassade bestormd, vlaggen vernield en de muren beklad (foto onder/AP). Aanleiding voor de aanvallen was dat een trailer van een anti-Islam film op YouTube is uitgebracht waarin Mohammed als een fraudeur en de islam als een corrupte godsdienst worden  uitgebeeld. Maker va de film is een 56-jarige Israelische Amerikaan, Sam Bacile, die dacht daarmee Israel te helpen. Bacile had voor de film vijf miljoen dollar opgehaald bij diverse Amerikaanse Joden en  werkte samen met de geschifte pastor Terry Jones, die eerder al eens een Koran verbrandde, met de nodige doden in Afghanistan als gevolg. Voor meer bijzonderheden en de trailer van de film, kijk  hier, op mijn Engelstalige blog. 
 Protesters destroy an American flag pulled down from the U.S. embassy in Cairo, Egypt, Tuesday, Sept. 11, 2012. Egyptian protesters, largely ultra conservative Islamists, have climbed the walls of the U.S. embassy in Cairo, went into the courtyard and brought down the flag, replacing it with a black flag with Islamic inscription, in protest of a film deemed offensive of Islam. (AP Photo/Mohammed Abu Zaid)w

1 opmerking:

Abu Pessoptimist zei

Esther, het oorsprokelijk verhaal hierboven was een ingedikte versie van wat het persbureau AP meldde. De New York Times van vandaag geeft nieuwere bijzonderheden. Waaronder dat een zeker meneer Nakoula (wie heet er in godsnaam zo) mogelijk de naam Sam Bacile heeft gebruikt als een alias. Hij heeft samengewerkt met Terry Jones, volgens de NYT, en met leden van de joodse gemeenschap.
Op de rest van de opmerkingen die je meent te moeten maken ga ik niet in.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...