zaterdag 8 september 2012

Palestijnen van de Westoever demonstreren al dagenlang tegen duurte en werkeloosheid


 Palstijnen op de Westoever houden al dagenlang protestoptochten tegen de hoge kosten van levensonderhoud en het gebrek aan banen. Op verschillende plaatsen werd het ontslag van premier Fayyad gevraagd, onder meer in Hebron waar een pop met de beeltenis van de premier werd verbrand.  
 Fayyad zei donderdag op de radio dat hij bereid is te vertrekken, maar dat het vervangen van personen de oplossing niet is. Hij vertelde dat de Palestijnse Autoriteit wacht op goedkeuring door het Amerikaanse Congres van het betalen van een bedrag van $ 200 miljoen door de regering-Obama. Van de 1,1 miljard dollar aan hulp die de PA in 2011 was toegezegd, was maar 570 miljoen betaald. Overigens was dat vooral te wijten aan het feit dat de Golfstaten hun beloftes niet waren nagekomen, aldus Fayyad.
Verder zijn de inkomsten in Gaza van 28% van het budget van de PA gezakt naar 4% sinds Hamas daar de macht heeft, tegelijkertijd geeft de PA echter 48% van haar budget uit aan Gaza. 
Een ander zouden maken dat de PA niet adequaat op de stijging van de prijzen van geïmporteerde goederen kan optreden. De PA subsidieert de brandstofprijzen om de prijsstijgingen af te dempen, maar een stijging van 5% in de prijs van brandstof heeft veel boosheid gewekt bij transportbedrijven en taxi-chauffeurs. Bussen, vrachtauto's en taxi's hebben op meerdere plaatsen op de Westoever stakingen georganiseerd. Maar Fayyad zei dat hij niet nog meer subsidies kan betalen, zonder de betaling van salarissen van overheidsemployees in gevaar te brengen. Fayyad deed een beroep op bedrijven om hun winstmarges te verminderen  teneinde de burgers tegemoet te komen. Hij zei ook dat de PA met Libië en de Golfstaten zal gaan praten over de mogelijkheid om banen voor jongeren te creëren.      
In een gesprek met Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi zei Fayyad eerder donderdag dat de economische situatie werd gehinderd door Israelische beperkingen. Israel verlamt elke economische ontwikkeling in 'Area C' (60% van de Westoever die onder volledige Israelische controle valt) en vernielt er projecten van derde landen en  ontwikkelingsorganisaties. Ook heeft Israel zich nooit gehouden aan het Protocol van Parijs van 1994, waarbij de Palestijnen volledige toegang tot de     
Israelische markt was toegezegd. Verder plaatst de Israelische controle van de grens een rem op de exporten, hinderen importrestricties de ontwikkeling van plaatselijke industrie en houdt Israel regelmatig gelden zoals douanerechten, dat het zou moeten afdragen, vast om de PA te straffen voor initiatieven als overleg met Hamas of plannen om naar erkenning als staat te streven binnen de VN.
(Foto's Ma'an News)

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...