F-35 (wikipedia) |
Volgens al-Jazeera is de PFLP-GC een bondgenoot van Hezbollah. De aanvallen kwamen een dag nadat Israel een Iraanse basis in Syrië aanviel, wat volgens het Israelische leger een ''pre-emptive strike'' was om een Iraanse aanval te voorkomen.
Later zondagavond was er ook een melding van de Hashd al-Sha'abi, de Iraakse Volksmilitie die onder de vlag van het Iraakse leger opereert, dat Israel een drone-aanval had uitgevoerd dicht bij de Syrische grens. De Hashd al-Sha'abi, in het Engels Popular Mobilisation Forces (PMF) genoemd, is getraind door Iran. Zij wordt als pro-Iran beschouwd. Israel heeft de afgelopen twee maanden, in het kader van haar oorlog tegen Iraanse doelen, tenminste een drietal aanvallen op deze strijdkrachten uitgevoerd op Iraaks grondgebied. Die kwamen nadat het eerder ook al tientallen aanvallen op Iraanse doelen in Syrië had uitgevoerd. De Iraanse tegenaanval die Israel zou hebben verijdeld, zou een poging tot vergelding van de Iraniërs zijn geweest.
Zondag was er ook een bericht dat er twee drones waren neergestort in de wijk Dahiyye in Beirut, de wijk waar de aanhang van de pro-Iraanse Hezbollah sterk is vertegenwoordigd. De secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, identificeerde de drones, waarvan de herkomst aanvankelijk onduidelijk was, als Israelische zelfmoord-drones. Hij zei in een lange speech zondagavond onder meer dat Hezbollah dit soort aanvallen niet meer zal tolereren. ''De tijd dat de Israelische luchtmacht kwam en delen van Libanon bombardeerde is voorbij,'' aldus Nasrallah. De Hezbollah leider meldde dat twee leden van Hezbollah door de aanval waren gedood. Hij kondigde aan dat Hezbollah de aanval zal wreken.
Ondertussen bombardeerde Israel in de nacht van zondag op maandag ook weer in de Gazastrook. Er werd gemikt op doelen in de buurt van Beit Lahia, met name behorend tot de Ezzedin al-Qassem militie van Hamas. Er waren geen slachtoffers. De bombardementen zouden een antwoord zijn op het feit dat er een viertal raketten op Israel was afgevuurd in de voorgaande uren. Premier Netanyahu antwoordde op het afschieten van de raketten met het halveren van de invoer van brandstof voor Gaza. Dat heeft gevolgen voor de toch al krakkemikkige elektriciteitsvoorziening in de Gazastrook.
De Israelische premier ging er met deze collectieve strafmaatregel aan voorbij dat een aantal Palestijnse organisaties kort geleden gezamenlijk had gewaarschuwd voor de oplopende spanningen in de Strook als gevolg van de buitengewoon slechte humanitaire situatie. De waarschuwing luidde dat er mogelijk nieuwe botsingen in het vooruitzicht waren. De organisaties wezen met name op een aantal recente aanvallen van Palestijnen op Israelische militairen aan het grenshek. Dit waren ''lone woolf'' acties geweest, die buiten alle Palestijnse organisatie om waren uitgevoerd, aldus de verklaring.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten