maandag 12 augustus 2019

Israeli's schieten opnieuw man uit Gaza dood

Marwan Nassar
Israelische militairen hebben zondagmorgen opnieuw een Palestijn aan de grens met Gaza doodgeschoten. Volgens de Israelische krant Haaretz wilde hij een aanval plegen op Israelische militairen. Het was de 26-jarige Marwan Nassar uit Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. 
Hij was een lid van de Hamas-militie en werd later op de dag ook begraven met een merkteken van Hamas om zijn arm, Hamas maakte echter geen melding van zijn dood. Blijkbaar voerde hij de actie uit op eigen gezag.
Marwans vader werd door de Israeli's gedood tijdens de Tweede Intifada, aan het begin van deze eeuw. Jack Khoury van de krant Haaretz citeerde vrienden van zijn familie die verklaarden dat Nassar door een periode van spanningen met zijn familie ging en dat hij mogelijk de daad zou hebben gepleegd uit wanhoop. (Amerika kent de ''suicide by cop''. Een Palestijnse variant is zelfmoord door Israelisch geweervuur).

Zaterdagmorgen werden ook al vier Palestijnen door Israelische militairen doodgeschoten bij de grens. Zij zouden eveneens op de troepen hebben geschoten en ook een granaat hebben gegooid. Hamas gaf toen een duistere verklaring af dat het aan de langdurig Israelische blokkade te wijten was dat jongeren verzet pleegden. Daaruit zou kunnen worden opgemaakt dat ook dat een actie van de individuen zelf was geweest.
Vorige maand slaagde een Palestijn erin in Israel door te dringen in Israel en drie Israelische soldaten te verwonden voor hij werd doodgeschoten.

1 opmerking:

Meir zei

Kijk Hijmans, dit is nou jouw probleem. Zelfs als je dus eindelijk door hebt dat een Hamaslid is gedood is dit nog zo interessant en belangrijk dat je er over meent te moeten schrijven, en dan raar opkijken dat ik je als propagandist van Hamas zie.

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...