dinsdag 27 augustus 2019

State Department hanteert verdwijntruc voor de ''Palestijnse gebieden''

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ''Palestijnse gebieden'' vast laten verdwijnen van haar website. De Palestijnse gebieden (de bezette westelijke Jordaanoever en de Gazastrook) stonden onder vorige presidenten altijd op de website genoemd. Er werden ook altijd gegevens verstrekt, zoals bevolkingsstatistieken. Nu wordt de benaming op de website alleen nog gebruikt onder het hoofdstuk ''Israel'' en dan meer in het bijzonder in het kader van Trumps ''Deal of the Century'' vredesplan.
Trump zelf kreeg er een vraag over op de G7 conferentie in Biarritz. Hij antwoordde toen ''You can ask Mike Pompeo''. Het Amerikaanse ministerie, the State Department, kreeg er een vraag over van de krant Times of Israel en antwoordde dat er niets was veranderd aan de politiek, maar dat de site was updated. Uiteraard was dat bullshit. Het was de enige verandering. 
In maart vermeldde het State Department in haar jaarlijkse rapport over de mensenrechten in de wereld voor het eerst dat de Golan Hoogvlakte ''onder Israelisch bestuur'' stond. Ook toen ontkende het State Department dat dit een verandering inhield. Korte tijd later erkende Trump de Israelische annexatie van dit gebied. 
In hetzelfde rapport verdween toen overigens ook al de vermelding dat het ging om ''bezette'' gebieden bij de vermelding van de Westoever en Gaza. Het is kortom zeer waarschijnlijk dat de verandering een verdwijntruc is, die plaatsvindt met het oog op de te verwachten inhoud van het zogenaamde vredesplan van Trump, Jared Kushner en Jason Greenblat dat, zo zei Trump onlangs, mogelijk toch nog voor de Israelische verkiezingen van 17 september openbaar zal worden gemaakt. 

Verschillende Palestijnse organisaties, waaronder het kabinet van PA-president Abbas, hebben tegen de verandering geprotesteerd. De vroegere Amerikaanse ambassadeur van president Obama in Israel, Dan Shapiro, noemde de verandering ''krankzinnig'' en wees erop dat de Amerikanen verder gaan dan Israel zelf dat nog steeds contact heeft met de Palestijnse Autoriteit. Niettemin pas de verandering naadloos in de trend onder Trump. De VS hebben sinds 2017 het PLO-kantoor in Washington gesloten, Jeruzalem tot hoofdstad van Israel verklaard, de Amerikaanse ambassade daarheen verplaatst, hun bijdrage aan de VN-organisatie UNRWA voor de Palestijnse vluchtelingen teruggebracht tot nul, en al hun subsidies aan projecten van de Palestijnse Autoriteit geschrapt. Nu rest alleen nog het ook op papier elimineren van de bezette gebieden en de zogenoemde ''twee-statenoplossing''. De economische conferentie van Jared Kushner, eind juni in Bahrein, waarbij uitgegaan werd van het voortbestaan vand e bezteting,w as er al een voorproefje van.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...