dinsdag 20 augustus 2019

Israel wil wel helpen bij het ontvolken van de Gazastrook, het wil zelfs de vluchten betalen

 Gaza.

Israel is bereid om inwoners van de Gazastrook, die willen emigreren of de Strook willen ontvluchten, te laten gaan. Allen moet er nog een land gevonden worden die ze wil hebben. Ook wil Israel wel betalen voor de vluchten.
Dat, zo meldt de krant Haaretz, heeft een hoge Israelische functionaris verklaard tijdens het  bezoek van premier Benjamin Netanyahu aan Oekraine. De krant schrijft dat sommige media zelfs melden dat als er een land gevonden zou worden waar ze naar toe kunnen,  er een shuttle zou worden georganiseerd vanuit Gaza naar een vliegveld in het zuiden van Israel. Israel heeft een aantal landen -waaronder landen in het Midden-Oosten gevraagd of ze Palestijnen uit Gaza willen hebben, maar dat werd, volgens de functionaris,  overal ontkennend beantwoord.
 Uiteraard is het buitengewoon attent van de Israeli's dat ze die arme Palestijnen, die in Gaza zitten opgesloten en er door de al 12 jaar bestaande hermetische Israelische blokkade zelfs niet tijdelijk uit mogen voor studie of vakantie, nu niet alleen de kans wil geven om te vertrekken, maar ze zelfs wil helpen te vertrekken. Jammer alleen dat het een ''one way ticket'' is. Wie eruit gaat mag er nooit meer in, zelfs niet om zijn familie of het graf van zijn opa te bezoeken.
Het is opnieuw een staaltje van de politiek van judaïsering en ontvolking die Israel nu al tientallen, of als we de beginjaren van het zionisme meerekenen, meer dan 100 jaar, in Palestina toepast, ''het land is van ons, Palestina heeft nooit bestaan en de Palestijnen hebben geen rechten''.
In het geval van Gaza is dit zonder meer het toppunt van cynisme. Een rapport uit 2017 van de Verenigde Naties heeft opgesomd wat de blokkade intussen heeft bewerkstelligd: twee miljoen mensen op een stuk grond ter grootte ongeveer van het eiland Texel, van wie 1,2 miljoen op enigerlei wijze hulp van de VN nodig heeft. Er heerst een gigantische werkloosheid van ver over de 50%, er is maar een paar uur per dag stroom, het drinkwater is voor 97% ongeschikt voor menselijke consumptie. De gezondheidssituatie verslechtert, de economie staat al ruim tien jaar volledig stil. Er is sprake van ''de-development'', oftewel een soort achterwaartse on-ontwikkeling, waarbij het allemaal alleen maar erger wordt. In 2020, en dat is al gauw, is Gaza volgens de VN, niet langer bewoonbaar.
Op dit moment hebben de VN-hulporganisaties per jaar een bedrag van 371 miljoen dollar nodig om zaken als onderwijs, voedselhulp en gezondheidszorg draaiende te houden, meldt het rapport  En daarbij mogen we bedenken dat het werd uitgebracht voordat president Trump van de VS in 2018 alle hulp aan UNRWA, de hulporganisatie van de VN voor de Palestijnen, stopzette.
Haaretz voegt aan het bericht nog toe dat er in 2018 ongeveer 35.000 Palestijnen uit Gaza zijn vertrokken, tijdens momenten dat de grensovergang naar Egypte bij Rafah open was. Die 35.000 gingen niet voor niets weg, zoveel is wel duidelijk. Maar ze verergerden de situatie nog verder, want het waren veelal jonge en relatief goed opgeleide Palestijnen. Onder hen waren alleen al een 150 artsen uit ziekenhuizen in Gaza.
Ik kan er als persoonlijke noot aan toevoegen dat ik de laatste twee of drie weken op Facebook ineens een grote toeloop van nieuwe vrienden heb - met name uit Gaza. Ze hebben allemaal verhalen over zieke familieleden,  een gebrek aan medicijnen, eten en nieuwe kleren, en ze vragen - nee smeken - allemaal om geld. Ook zoiets onderstreept nog eens dat Gaza een absolute humanitaire ramp is. Absoluut niemand weet hoe dit gaat aflopen. De EU, de hele hele wereld staat erbij, kijkt ernaar en doet helemaal niets. Actie, oftewel Israel, de slachtoffers van de Holocaust, dwingen om een einde te maken aan deze macabere marche funèbre, is not done. Het zou misschien wel opgevat kunnen worden als antisemitisme.

Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...