donderdag 8 augustus 2019

Israelische planningscommissie keurt bouw van 2.304 huizen in nederzettingen goed

Voor de plaats Ganei Modiin werd een nieuwe wijk goedgekeurd, tot pal aan de ''Afscheidingsmuur''. Onlangs sloopte Israel nog 72 Palestijnse huizen in Wadi Hummus (Sur Baher), omdat ze zogenaamd te dicht bij de Muur stonden. (Illustratie Peace Now)
Naar aanleiding van de beslissing van het Israelische kabinet van vorige week om 6.000 nieuwe woningen op de bezette westelijke Jordaanover te gaan bouwen, en 715 vergunningen te verstrekken aan Palestijnse huizen, is deze maandag en dinsdag 5 en 6 augustus de Hogere Commissie voor Planning van het militaire bestuur van de Westoever met de misleidende naam ''het Burgerbestuur'' bijeen geweest. Tijdens die zittingen werden 2.304 bouwplannen goedgekeurd en drie ''illegale voorposten'' met terugwerkende kracht alsnog legaal gemaakt. (Volgens het internationale recht is dit natuurlijk onzin. Alle Israelische nederzettingen zijn illegaal, dus dat wettigen van nederzettingen die Israel aanvankelijk niet erkende, geldt alleen voor de Israelische wet).
Bij de nieuwe plannen ging het om 838 huizen die in de laatste definitieve fase werden goedgekeurd, en 1.466 huizen in de eerste fase (waarin nog bezwaar kan worden gemaakt).
Bij de drie ''illegale'' buitenposten ging het om de nederzettingen Givat Salit  – in het noorden van de Jordaanvallei - 94 nieuwe huizen, Ibei Hanahal – te zuidoosten van Bethlehem - 98 nieuwe huizen; en Haroeh Haivri – dat een plek is om studenten en onderwijzend personeel te huisvesten, vlak naast het Bedoeïenendorpje Khan al-Ahmar bij Jeruzalem dat krachtens een uitspraak van  het Israelische hooggerechtshof op elk moment in zijn geheel mag worden gesloopt.  
De Planningcommissie stelde ook een aantal zaken uit. Dat betrof onder meer het ''wettigen'' van de outpost Brosh (Bitronot) in het noorden van de Jordaanvallei, omdat daar nog bezwaren tegen waren ingebracht bij de rechter (onder meer door Vrede Nu). Een andere beslissing was om nog niet 207 nieuwe huizen in de nederzetting Har Bracha bij Nablus goed te keuren, omdat eerst het gebied waarover deze nederzetting zeggenschap heeft (volgens de Israelische wet) moet worden uitgebreid. (Israel hecht nu eenmaal waarde aan een kafkaesk legaal systeem, ook al is dit volledig in strijd met alle internationale wetten).
Onder de goedgekeurde plannen is ook een plan voor de uitbreiding van de nederzetting Ganei Modiin. Daar worden 194 nieuwe huizen gebouwd. Opmerkelijk is echter dat de nieuwe wijk tot vlak bij de zogenoemde ''Afscheidingsmuur'' is geprojecteerd (zie de illustratie boven dit stukje van Vrede Nu). Het opmerkelijkst daaraan is natuurlijk dat Israel onlangs nog 72 huizen sloopte in de wijk Wadi al-Hummus in Sur Baher, dat deel uitmaakt van het geannexeerde Oost-Jeruzalem. Het argument daarvoor (dat werd bekrachtigd door het hooggerechtshof) was dat er blijkbaar een Israelische order bestaat die  het bouwen binnen een afstand van 100-250 meter van deze Muur verbiedt. Maar blijkbaar geldt dat dus alleen voor Palestijnse huizen.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...